Održano Predavanje Ante Čičin-Šain u Dublinu

Objavljeno: 1.6.2018.
Održano Predavanje Ante Čičin-Šain u Dublinu

U novom sjedištu irske središnje banke (Central Bank of Ireland), na obali rijeke Liffey, u nekadašnjoj pustoj dublinskoj četvrti napuštenih skladišta u kojima su vježbale mlade rock-grupe, a među njima i globalno slavni U2, a gdje se danas prostiru impresivne zgrade poslovne četvrti irske prijestolnice – 29. svibnja održano je jedanaesto po redu Predavanje Ante Čičin-Šain. Ovaj tradicionalni stručni skup uvijek je i u znaku emocija i odavanja počasti jer se – u okviru suradnje hrvatske i irske središnje banke, koje se izmjenjuju u ulozi domaćina – prisjećamo rada i intelektualnog naslijeđa prvoga guvernera samostalne Hrvatske narodne banke i prvog veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Irskoj, dr. Ante Čičin-Šaina. Upravo to učinio je i ove godine Marko Škreb, bivši guverner HNB-a i govornik na skupu u svojem predavanju Trebaju li se guverneri zabrinuti? Promjene i izazovi u centralnom bankarstvu (Should Governors be worried? Changes and Challenges in Central Banking). Uz domaćina, irskoga guvernera Philipa R. Lanea i brojne dužnosnike i djelatnike irske središnje banke, skupu je prisustvovao i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić sa suradnicima.

U svojem je inspirativnom nastupu bivši guverner Škreb naglasio da se osjeća počašćenim što govori na skupu visokih vrijednosti i tradicije, a potom se i osvrnuo na sličnosti između Čičin-Šainova i vlastitog rada: obojica su bili guverneri u ratno odnosno poratno vrijeme, obojica su iz središnje banke otišli prije isteka svojih mandata i obojica, stjecajem okolnosti, nisu potpisali nijednu novčanicu nacionalne valute. U drugom dijelu predavanja bivši guverner Škreb pregnantno i izričajem razumljivim i obrazovanim ekonomskim laicima dotaknuo se – kako se mnogima danas čini – nepromjenjivih "svetih" pravila središnjega bankarstva, i ustanovio kako su ona ipak promjenjiva, zato što se i uvjeti mijenjaju. Još u devedesetima smatralo se npr. da stabilnost cijena nije prioritetni zadatak središnje banke te da monetarni instrumenti ne smiju biti iskorišteni za selektivne i distributivne ciljeve. Danas se, pak, stabilnost cijena upisuje u osnovne zadaće svake središnje banke; Europska središnja kreira novac koristeći se tzv. neortodoksnim mjerama monetarne politike, a kreiraju se i krediti namijenjeni određenoj grupi građana ili poduzeća. Škreb zaključuje: šezdesetih je Bob Dylan pjevao The Times They Are a-Changin’. Tako su baby boomeri bili naviknuti na visoku inflaciju, dok su millennials dobili stabilnost cijena. “Kao baby boomer, mogu samo reći O tempora, o mores”, rekao je Škreb.

S naglašenom i zajamčenom samostalnošću središnjih banaka nastupilo je i celebrity doba za guvernere; Alain Greenspan, Ben Bernanke, Mike Carney… samo su neki od globalno slavnih. Suočeni smo i s izazovnim komunikacijskim zadacima za središnje banke; povećana nezavisnost zahtijeva i otvoreniju komunikaciju, a to nije nimalo jednostavno za organizacije koju su dotad djelovale gotovo kao tajna društva – nastavio je Škreb. U realno osjetljivoj zoni u kojoj svaka objava može utjecati na financijska tržišta, središnji bankari danas moraju biti public servants koji govore o monetarnim instrumentima i njihovim ciljevima, i istodobno trebaju podučavati građane, po mogućnosti i putem socijalnih mreža i svih ostalih komunikacijskih formata. Uostalom, i Mario Draghi zadao je pravac rekavši da su “komunikacije u samom središtu monetarne politike, ustvari jedan od njezinih ravnopravnih alata”.

Irski guverner drži uzvratno izlaganje na govor bivšeg hrvatskog guvernera Marka Škreba na Predavanju Ante Čičin-Šain

U završnom dijelu predavanja bivši guverner osvrnuo se i na blisku postpiketijevsku budućnost u kojoj će se središnje banke (a neke to već i čine) morati suočiti i sa zadacima reguliranja nejednakosti poput npr. podrške u kreiranju zaposlenosti, kao i s tehnološkim izazovima kao što su blockchain tehnologije, kriptovalute i umjetna inteligencija. U duhovitom finalu bivši guverner poručio je svojim kolegama da je najvažnije ostati ponizan prema onome što znamo o ekonomskim fenomenima, i premda ne možemo unaprijed predvidjeti svaku krizu – kako nam i objašnjavaju teoretičari poput Nicholasa Taleba – trebamo slijediti pravila "zdravog načina života", konkretno prudencijalnu fiskalnu politiku, održiv dug, nisku inflaciju i mjere (pa i neortodoksne) usmjerene da unaprijed korigiraju makroekonomske neravnoteže i moguće šokove…  Marko Škreb optimistički je zaključio da središnji bankari ne moraju biti zabrinuti, nego "samo" dobro pripremljeni za sve izazove.

U odgovoru na predavanje bivšega guvernera Škreba, guverner središnje banke Republike Irske Philip R. Lane naglasio je da najbolji savjet koji može dati kolegama guvernerima drugih središnjih banaka jest da imaju povjerenja u sebe te da budu otvoreni prema novim idejama koje često dolaze od mlađih suradnika. Nastavio je rekavši da uloga središnjih banaka nije predvidjeti što će se dogoditi u gospodarstvu, već da je njihova uloga osigurati da financijski sustavi imaju odgovarajuću zaštitu i otpornost na sve što se može dogoditi. Guverner Lane također se osvrnuo na nestandardne mjere monetarne politike kojima se koristi Europska središnja banka, komentirajući da su te metode poticanja gospodarstva bile najbolji način poticanja oporavka i povratka pozitivnih kamatnih stopa. Na temu dobiti središnjih banaka, guverner Lane je istaknuo da će ključan naglasak biti na učinkovitosti s obzirom na to da će niske kamatne stope i smanjenje gotovine u gospodarstvu vjerojatno utjecati na buduću dobit. Na kraju svog izlaganja guverner Lane pozdravio je priliku za bilateralnu suradnju kao što je Predavanje Ante Čičin-Šain, naglasivši da ona otvara ljude za zanimljiva iskustva koja inače možda ne bi imali priliku doživjeti.

Predavanje Ante Čičin-Šain u punoj konferencijskoj dvorani irske središnje banke završilo je živim aplauzom za oba govornika. Nakon niza pitanja i odgovora, odnosno komunikacije s publikom, guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, uručio je Marku Škrebu i Philipu R. Laneu prigodne medalje koje je oblikovao dizajner Hrvatske narodne banke, Vjekoslav Gjergja. Iduće Predavanje Ante Čičin-Šain održat će se u Zagrebu.

Izlaganje i životopis Marka Škreba.