Očekujemo nastavak pozitivnih gospodarskih trendova

Objavljeno: 25.6.2021.
Očekujemo nastavak pozitivnih gospodarskih trendova

"U 2021. i 2022. godini očekujemo nastavak pozitivnih gospodarskih trendova", istaknuo je guverner Boris Vujčić na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Economics of Digital Transformation (EDT) 2021 "Economics and Business of the post COVID-19 World" koja se u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Rijeci održala od 23. do 25. lipnja u Opatiji.

Sektori industrije, građevinarstva te informacijska i komunikacijska djelatnost brže se oporavljaju i njihova je aktivnost i viša nego prije pandemije. No, istaknuo je guverner, kod drugih sektora – djelatnosti trgovine, prijevoza i skladištenja, ugostiteljstva – oporavak je sporiji. Snažan pokretač investicijskih aktivnosti u srednjoročnom razdoblju mogla bi pritom biti državna ulaganja kao i povećano financiranje putem fondova EU-a.

Iako je turizam bio najviše pogođen pandemijom, Hrvatska je ipak ostvarila bolje rezultate nego usporedive zemlje, a 2021. očekuje se daljnji oporavak.

Guverner je podsjetio na sve mjere koje su pomogle gospodarstvu i financijskom sustavu, podsjećajući kako je Hrvatska narodna banka nakon izbijanja pandemije provela intervencije na deviznom tržištu da bi očuvala stabilnost tečaja te pokrenula program kupnje vrijednosnih papira kojim je stabilizirala tržište obveznica i stvorila dodatnu likvidnost za nastavak financiranja gospodarstva. Mjere monetarne politike osigurale su, naglasio je, povijesno visoku likvidnost bankovnog sustava. "Kreditna je aktivnost, nakon početnog skoka, tijekom pandemije ostala prigušena kao rezultat postroženih standarda banaka i slabe potražnje. U ovom razdoblju dogodio se i snažan rast depozita poduzeća, no s druge su se strane neka poduzeća, uglavnom u onim djelatnostima koje su bile snažnije pogođene pandemijom, jače zaduživala. Važno je to da zasad nije došlo do većeg rasta loših kreditnih plasmana", ustvrdio je tom prilikom guverner.