Obilježen Svjetski dan prava potrošača

Objavljeno: 20.3.2019.
Obilježen Svjetski dan prava potrošača

Hrvatska narodna banka obilježila je 15. ožujka 2019. Svjetski dan prava potrošača. U izložbenoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu posjetitelji su se na informativnom pultu HNB-a mogli informirati o pravima i obvezama pri ugovaranju usluga iz ponude kreditnih institucija. Za tu su priliku pripremljeni i novi, redizajnirani letci iz serije "Informiraj se", a osim njih zainteresirani su mogli više saznati o procesu uvođenja eura te zaštitnim obilježjima novčanica kune. Posjetitelji su nakon točnog odgovora na jedno od devet pitanja, kao uspomenu, mogli osvojiti i prigodni komplet kovanica kuna.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja bila je "Pametno s pametnim tehnologijama – zaštita potrošača u digitalnom svijetu" te je održana radionica HNB-a pod nazivom "Što trebamo znati o plaćanju na internetu?", na kojoj su zainteresirani, među ostalim, mogli dobili savjete kako prepoznati sumnjive internetske trgovine.

Želeći potaknuti učenike da steknu potrebno znanje i razviju svijest o potrošačkim pravima u svijetu digitalne tehnologije, ove godine raspisan je natječaj za najbolji videorad, strip, plakat te infografiku s temom "Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu", a pristigli radovi prikazani su u Tehničkom muzeju. Pametni ekrani, kao nagrade za najbolje radove, dodijeljeni su Trgovačkoj i tekstilnoj školi u Rijeci, Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana u Otočcu, Srednjoj školi Glina te Osnovnoj školi "Prof. Blaž Mađer" iz Novigrada Podravskog.

Obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača organiziralo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET, Nacionalnim CERT-om, Fakultetom organizacije i informatike, Ministarstvom unutarnjih poslova, Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom narodnom bankom, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Ministarstvom financija, Agencijom za zaštitu osobnih podataka i Tehničkim muzejom Nikola Tesla.