O Europskoj središnjoj banci

O Europskoj središnjoj banci

Objavljeno: 10.11.2023.

Europska središnja banka (ESB) održava stabilnost cijena u europodručju kako biste sutra svojim novcem mogli kupiti onoliko koliko možete danas. Osim toga, ESB pridonosi sigurnosti i pouzdanosti europskog bankovnog sustava. Zahvaljujući tome vaš je novac u banci na sigurnom.

Kontrola inflacije

ESB je središnja banka država Europske unije čija je valuta euro. Njena je glavna zadaća održavanje stabilnosti cijena tako što poduzima sve da inflacija ostane niska, stabilna i predvidljiva. Na taj način ESB pomaže u planiranju štednje i potrošnje.

Sigurnost bankovnog sustava

ESB nadzire banke europodručja kako biste bili sigurni da će dobro raditi i u nepovoljnim okolnostima. Dosljedan i standardiziran nadzor u cijelom europodručju jača banke i tako pridonosi sigurnosti vašeg novca.

Euronovčanice

ESB ulaže u nove tehnologije kako bi novčanice kojima se služite bile sigurnije i otpornije. Zajedno s državama čija je valuta euro koordinira proizvodnju i izdavanje euronovčanica.

Financijska infrastruktura

Kada nešto plaćate elektronički ili se služite digitalnim bankarstvom, oslanjate se na ESB. Mreža u pozadini transakcije, tržišna infrastruktura, koju podupire i kojom djelomično upravlja, omogućuje nesmetano i učinkovito kretanje novca unutar država i među državama.

Očuvanje financijske stabilnosti

Rizici kao što su burzovna previranja ili nagli pad cijena stambenih nekretnina mogu ugroziti ravnotežu financijskog sustava. ESB otkriva te rizike i daje preporuke za njihovo smanjenje kako bi pojedincima kao što ste vi i poduzećima pomogla da sigurno planiraju i ulažu.

Povijest

Važna postignuća u povijesti europodručja obuhvaćaju uvođenje nove zajedničke valute i njezino postupno prihvaćanje u državama europodručja te osnutak Europske središnje banke, institucije EU-a koja upravlja eurom.

Više na: https://www.ecb.europa.eu/ecb/html/index.hr.html