Novi srebrnjak u povodu 200. obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu

Objavljeno: 1.12.2020.
Novi srebrnjak u povodu 200. obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu

Hrvatska narodna banka pustila je 1. prosinca ove godine u prodaju novi prigodni srebrni kovani novac u povodu obilježavanja 200. obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu, najstarije muzejske institucije u Republici Hrvatskoj.

Srebrnjak je nominalne vrijednosti 200 kuna, a izdaje se u količini ne većoj od 2.000 komada. Prodajna je cijena novoga srebrnoga kovanog novca 520,00 kuna s PDV-om.

Autor je idejnoga i likovnog rješenja novoga srebrnjaka akademski kipar Kuzma Kovačić, a otkovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Na središnjem dijelu lica novoga srebrnoga kovanog novca prikaz je kompleksa Arheološkog muzeja u Splitu, a na središnjem dijelu naličja kovanice prikaz je sarkofaga Dobrog pastira. Sarkofag je nađen sredinom 19. stoljeća na lokalitetu Manastirine u Solinu i potječe s početka četvrtog stoljeća, a danas je smješten u Arheološkom muzeju u Splitu.

Prigodni srebrni kovani novac "200. obljetnica osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu" može se kupiti od 1. prosinca 2020., a više informacija o narudžbi i kupnji dostupno je na poveznici Kupnja i narudžbe.

Detaljan opis kovanice "200. obljetnica osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu, 1820. – 2020."