Savjet HNB-a: nova numizmatička izdanja

Objavljeno: 5.2.2014.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio aktualna gospodarska i novčana kretanja i najnoviju analizu stabilnosti financijskog sustava, koja će uskoro biti objavljena na web stranicama HNB-a.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukama nadzornog odbora Banke splitsko-dalmatinske d.d., Split, da Ivo Krolo preuzme dužnost predsjednika uprave te da se Irena Kalebić Bašić imenuje članicom uprave ove banke, kao i s tim da Boris Zadro dobije produženje mandata kao član uprave Kreditne banke d.d., Zagreb.

Na današnjoj sjednici donijeta je i odluka da se u čast 300. obljetnice Sinjske alke, koja će biti obilježena sljedeće godine, izda prigodni zlatni kovani novac od 1000 i 20 kuna i srebrni kovani novac od 200 kuna. Uz to, predviđeno je i izdanje zlatnog kovanog novca od 20 kuna "Kraljica Jelena" u okviru serije posvećene hrvatskim vladarima, a tematska serija posvećena povijesnom razvitku prijevoznih sredstava bit će obogaćena srebrnim kovanim novcem od 150 kuna s motivom parne lokomotive. Bit će izdan i numizmatički komplet optjecajnog novca, kuna i lipa, s oznakom godine kovanja 2014.