Nova novčanica od 100 kuna ulazi u optjecaj

Objavljeno: 4.6.2002.

Hrvatska narodna banka pustit će 5. lipnja 2002. godine u optjecaj novu novčanicu od 100 kuna, koja nosi datum izdanja 7. ožujka 2002. godine.

Na novom izdanju novčanica od 100 kuna zadržana je temeljna boja i osnovni dizajn dosadašnje novčanice iste vrijednosti, koja nosi datum izdanja 31. listopada 1993. a koja i nadalje ostaje u optjecaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

No, novoizrađene novčanice tiskane su na poboljšanoj pamučnoj osnovi koja osigurava dužu postojanost novčanica u upotrebi, a imaju i dograđena zaštitna obilježja (ugrađena metalizirana folija - hologram) koja omogućavaju efikasnu i brzu provjeru autentičnosti novčanica i spriječavaju uspješno krivotvorenje.

Primjenom dubokog linijskog tiska postignuta je znatno veća osjetnost na dodir motiva otisnutih na novčanici (portret, natpisi, znak za slijepe osobe, oznake nominalne vrijednosti).

Također, na novom izdanju "stotice" više ne stoji "Narodna banka Hrvatske", već sadašnje ime središnje banke "Hrvatska narodna banka". Novo izdanje nosi i faksimil potpisa sadašnjeg guvernera HNB-a dr. Željka Rohatinskog.