Nova izdanja prigodnog srebrnog novca

Objavljeno: 8.11.2006.


Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, donio Odluku o uvjetima i načinu otvaranja i vođenja računa nerezidenata u hrvatskim bankama, te prihvatio izmjene i dopune Odluke o uvjetima za izdavanje odobrenja za otvaranje deviznog računa u inozemstvu. Tim odlukama nastavlja se usuglašavanje regulative s pravnim stečevinama Europske unije, što znači daljnju liberalizaciju deviznog sustava, no uz istodobno pooštravanje odredbi koje se odnose na otvaranje računa tvrtki iz off shore zona ili nekooperativnih jurisdikcija.

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom nadzornog odbora Partner banke d.d. Zagreb za ponovno imenovanje Marije Šola predsjednicom uprave te banke.

Članovi Savjeta HNB-a suglasili su se također s izdavanjem i puštanjem u prodaju nekoliko vrsta prigodnog srebrnog kovanog novca u apoenima od 150 kuna. Jedan je posvećen 150. godišnjici rođenja slavnog izumitelja Nikole Tesle, a izdat će se u količini ne većoj od 5 tisuća komada, drugi Olimpijskim igrama Kina 2008. , u količini ne većoj od 20 tisuća komada, a treći koji je posvećen Svjetskom nogometnom prvenstvu Njemačka 2006. bit će drugo izdanje srebrnjaka, s izmijenjenim obilježjima, čije je prošlogodišnje prvo izdanje u cijelosti uspješno plasirano na tržište u suradnji s inozemnim partnerom, opet u količini do 10 tisuća komada. Sve tri vrste navedenog prigodnog srebrnog novca pustit će se u prodaju 20. studenoga.