Nastavak razgovora s MMF-om

Objavljeno: 13.12.2000.

Posjetom izaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda pod vodstvom g. Hansa Flickenschilda Hrvatskoj narodnoj banci, u srijedu su nastavljeni razgovori o najnovijim i očekivanim gospodarskim i financijskim kretanjima u našoj zemlji. Činjenica da je u razdoblju nakon prethodnog posjeta Misije MMF-a, koji je bio u listopadu, pripremljena konačna verzija državnog proračuna, o kojoj se ovih dana izjašnjavao i zastupnički dom Hrvatskog sabora, omogućuje cjelovitiju sliku o politici i ciljevima sadašnje vlasti, a time i konkretnije dogovore o daljnjoj suradnji Hrvatske s ovom međunarodnom institucijom. Misija MMF-a ostat će u Hrvatskoj tjedan dana.

Kako je uvažene goste izvijestio guverner HNB dr. Željko Rohatinski, devetomjesečni deficit u međunarodnoj razmjeni roba i usluga manji je za oko 500 milijuna dolara nego lani u istom razdoblju, a naročito poboljšanje zabilježeno je u turističkom prometu. Najnoviji podaci govore da je u trećem tromjesečju ostvaren suficit na tekućem računu platne bilance, kojim je neutraliziran deficit iz prvog polugodišta. Sukladno tome, za očekivati je da ovogodišnji deficit tekućeg računa platne bilance neće biti veći od 5 posto bruto domaćeg proizvoda. Unatoč nepovoljnim pokazateljima o kretanju industrijske proizvodnje u posljednja dva mjeseca, procjenjuje se da bi ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda mogao premašiti 3 posto.

Na području cijena došlo je nakon prethodnih razgovora do usporavanja inflacije: prošlomjesečni porast maloprodajnih cijena iznosio je 0,2 posto, a troškova života isto toliko. Devizna likvidnost zemlje je zadovoljavajuća, devizne rezerve i dalje pokazuju tendenciju rasta. Tečaj je u posljednje vrijeme blago deprecirao, no promjene nisu takve da bi iziskivale bilo kakve intervencije središnje banke u ovom času. Drugim korakom smanjivanja obvezne rezerve oslobođeno je prošlog tjedna oko 500 milijuna kuna, koje će sustav, po procjenama središnje banke, apsorbirati bez poremećaja i bez primjene posebnih sterilizacijskih mjera.

Članovi Misije MMF-a obaviješteni su da je u pogledu nove prave regulative u monetarnoj i financijskoj sferi došlo do značajnog pomaka - Prijedlog zakona o HNB prošao je raspravu u Vladi i upućen je parlamentu, Devizni zakon na istom je putu, a u vrlo kratkom roku počinje i rad na novom Zakonu o bankama. Početkom veljače započet će s radom i nacionalni klirinški sustav, što će unaprijediti obavljanje platnog prometa u zemlji.