Nakon Brexita: HNB nastavlja osiguravati stabilnost tečaja i bankovnog sustava

Objavljeno: 24.6.2016.

Tečaj kune prema euru ostao je stabilan unatoč pojačanoj kolebljivosti koja je danas obilježila financijska tržišta nakon vijesti o rezultatima referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Istodobno je vidljiv blagi porast prinosa na hrvatske državne obveznice nominirane u eurima. Za ocjenu i kratkoročnih učinaka rezultata referenduma treba ipak pričekati da se stišaju prvi odjeci iznenađenja njegovim rezultatima, koji su izazvali značajnu volatilnost na financijskim tržištima.

Između Republike Hrvatske i Velike Britanije prisutna je relativno niska razina trgovinske povezanosti. Hrvatski je izvoz u tu zemlju u 2015. godini iznosio 205 mil. EUR, s udjelom od 1,8% ukupnoga hrvatskog izvoza, odnosno 0,5% hrvatskog BDP-a. Hrvatski uvoz iz te zemlje u istom je razdoblju iznosio 209 mil. EUR, s udjelom od 1,1% u ukupnom uvozu, odnosno 0,5% hrvatskog  BDP-a. U 2015. godini u Hrvatsku je stiglo 490.510 britanskih turista (3,9% ukupnih dolazaka), s ostvarenih 2.419.237 noćenja (3,7% ukupnih noćenja). Od 2011. do 2015. udvostručio se broj turista iz Velike Britanije koji dolaze u Hrvatsku.

Potencijalni dugoročni učinci rezultata referenduma i na gospodarstvo EU-a i na Hrvatsku ovisit će o daljnjim potezima Velike Britanije, vremenu i strukturi izlaska iz EU-a, učincima na političku dinamiku integracija unutar EU-a te srednjoročnim i dugoročnim učincima svih tih elemenata na financijska tržišta, između ostalog i na spremnost za rizik pojedinih skupina zemalja i investitora.

HNB pomno prati situaciju na tržištu te će i u novim uvjetima nastaviti osiguravati stabilnost tečaja i bankovnog sustava.