Najvažniji – jasni cilj u djelovanju HNB-a

Objavljeno: 3.10.2000.

Najvažnije je da novi Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci jasno i nedvosmisleno utvrdi osnovni cilj u djelovanju središnje banke, a to je briga o stabilnosti cijena. Na taj način treba otkloniti mogućnost nametanja takvih rješenja u novčanoj politici koja bi značila ubrzanje inflacije, porast tečajnih rizika i za gospodarstvo i za stanovništvo, gubitak vjerodostojnosti, udaljavanje od evropskih standarda i integracija. Sve ostale odredbe u Zakonu trebaju biti podređene i prilagođene tom cilju - naglasio je guverner HNB dr. Željko Rohatinski na sjednici Odbora za suradnju Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija, održanoj u utorak. Povod za takvu ocjenu bila je razmjena informacija o napredovanju u pripremi više važnih zakonskih projekata, među kojima je i spomenuti zakon o središnjoj banci, koji bi trebao krenuti u raspravu već ovog mjeseca.

Na ovoj sjednici razmotrena su i otvorena pitanja vezana za izradu trogodišnje projekcije državnog proračuna, koja je također u završnoj fazi. Ta projekcija predstavlja i dio priprema za predstojeće razgovore s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda, čiji dolazak u Hrvatsku se očekuje 27. listopada.

Ovom prigodom dogovoren je i sastav radne grupe za pripremu novog Zakona o platnom prometu. Punu podršku dobio je i prijedlog ministra financija Mate Crkvenca da se na zajedničkom sastanku s predstavnicima pravosuđa i banaka razmotri što je moguće učiniti da bi se u što kraćem roku postiglo efikasnije funkcioniranje pravne države u zaštiti vjerovnika. Nedostatak takve zaštite pogoduje neodgovornim dužnicima i financijskoj nedisciplini, a odvraća i inozemne ulagače i domaće banke od većih plasmana u razvoj hrvatskog gospodarstva.