Nagrada Europskog pokreta Hrvatske guverneru Vujčiću

Objavljeno: 4.7.2013.

Europski pokret Hrvatske dodijelio je, na prigodnoj današnjoj svečanosti, svoju ovogodišnju nagradu za "Europski govor godine" guverneru Hrvatske narodne banke dr. Borisu Vujčiću. Povod za to priznanje bio je guvernerov javni nastup na Godišnjoj konferenciji zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, 26. listopada 2012.

No, kako je naglasio predsjednik Europskog pokreta Hrvatske Dubravko Mihalić, kod razmatranja kandidata za ovo priznanje, koje se dodjeljuje od 2003. godine, uzimaju se u obzir sveukupne aktivnosti, a napose zalaganje dobitnika za vrijednosti koje zastupa i Europski pokret i njegov doprinos međunarodnoj promociji Republike Hrvatske.

Preuzimajući skulpturu kipara Krešimira Roda, koja simbolizira ovu nagradu, guverner Vujčić istaknuo je da je osobito počašćen što nagradu dobiva za svoje prvo javno izlaganje nakon preuzimanja sadašnje dužnosti i to baš ovih dana kad je Hrvatska stekla punopravno članstvo u Europskoj uniji, čime je okončan golem posao u kojemu je i osobno sudjelovao kao zamjenik glavnog pregovarača za područje financija.

Ali, ulaskom u EU, koja je i unatoč sadašnjoj krizi iznimno velik i uspješan projekt, koji je omogućio svojim članicama više stope rasta i ubrzano približavanje standarda, naglasio je guverner HNB-a, nije prestala nužnost daljnjeg provođenja reformi i prilagodbi. U tom smislu nastavit će se i institucionalni pritisci unutar EU, a što je još značajnije, i tržišni pritisci.