Mogućnosti za djelovanje ograničene u slučaju nove krize

Objavljeno: 5.6.2019.

Ukoliko dođe do novog značajnijeg usporavanja ili recesije u Europskoj uniji, prostor za djelovanje fiskalne i monetarne politike je smanjen, upozorio je guverner Boris Vujčić na panel raspravi "Fiskalna i monetarna pitanja u europodručju" u okviru konferencije o ekonomiji digitalne transformacije, koja se u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Rijeci održala 3. i 4. lipnja 2019. u Opatiji.

Istaknuo je i da se očekuje kako će fiskalna politika imati izraženiju ulogu tijekom sljedeće ekonomske krize. U posljednjih nekoliko godina proračunski pokazatelji su značajno poboljšani u zemljama europodručja, ali i ostalim zemljama EU. No, nisu sve države na isti način iskoristile trenutno povoljne cikličke uvjete te je u onim državama koje imaju najveći javni dug i kojima potencijalno može trebati najviše fiskalnog prostora u slučaju krize, situacija s proračunom u prosjeku lošija, što bi moglo predstavljati problem u slučaju novog značajnog usporavanja ili recesije, rekao je guverner.

Napomenuo je da je Europska unija danas znatno stabilnija nego u razdoblju prije krize, ali i da je prostor monetarne politike Europske središnje banke danas uži nego je to bio slučaj prethodnih godina.

Uz guvernera Vujčića, na panel raspravi sudjelovao je i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

Pretraživanje novosti