Misija MMF-a završila posjet Hrvatskoj

Objavljeno: 12.2.1999.

Zaključnim razgovorom s dužnosnicima Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija okončan je u petak jednotjedni boravak izaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda našoj zemlji.

Tijekom proteklih dana izaslanstvo koje predvodi novi šef misije za Hrvatsku gospodin Hans Flickenschild imalo je više razgovora u središnjoj banci i nekim poslovnim bankama, Državnoj agenciji za osiguranje i štednih uloga i sanaciju banaka, Hrvatskom državnom saboru, Ministarstvu financija , fondovima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, kao i s predstavnicima nekoliko vodećih javnih poduzeća za koja se priprema privatizacija.

U tim razgovorima sagledavane su u prvom redu mogućnosti kako da Hrvatska, i u okolnostima nepovoljnog vanjskog okruženja i velikih promjena u međunarodnom gospodarstvu i financijskom sustavu, očuva makroekonomsku stabilnost i pokrene zamašnjak zdravog gospodarskog rasta, nakon usporavanja gospodarske aktivnosti zabilježenog u posljednje vrijeme.

Prema ocjeni izaslanstva MMF-a, na ostvarivanje tih ciljeva osobit značaj imat će daljnje smanjivanje deficita tekućeg računa platne bilance ( u čemu je već u 1998. godine zabilježen velik pomak na niže). Važno je i da inflacija ostane na već nekoliko godina održavanoj razini, no to pretpostavlja i uravnoteženost proračuna, ograničenja glede rasta plaća, jačanje zdravog financijskog sustava i takvu stabilnost tečaja koja neće poticati inflacijska očekivanja i daljnje tečajne promjene.

Članovi izaslanstva MMF-a napose naglašavaju potrebu za oprez u planiranju visine i uporabe očekivanih prihoda od privatizacije, jer bi prekomjerna očekivanja glede visine i roka prispjeća tih prihoda i oslanjanje na te prihode u podmirivanju redovite proračunske potrošnje moglo izazvati neočekivane financijske poteškoće i time otežati daljnje strukturne prilagodbe, pa i samu makroekonomsku stabilnost.