Krediti stanovništvu rasli dvostruko brže od kredita poduzećima

Objavljeno: 12.2.2003.

Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici održanoj u srijedu, pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog, razmotrio je najnovija gospodarska i novčana kretanja, te donio više odluka iz svoje nadležnosti.

Kraj protekle godine obilježen je dinamičnom gospodarskom aktivnošću. Bruto domaći proizvod povećan je u trećem tromjesečju za 6,5 posto, tako da je godišnja kumulativna stopa rasta dosegla 5 posto. Raspoloživi podaci iz zadnjeg tromjesečja o kretanju industrijske proizvodnje, prometu u trgovini i učincima građevinarstva potvrđuju nastavak rasta. Cijene na malo bile su u siječnju za 0,4 posto veće nego u prethodnom mjesecu, a 1,6 posto veće nego u siječnju prošle godine. Padu međugodišnje inflacijske stope u odnosu na prosinac (kad je bila 2,3 posto) pridonijela je i visoka lanjska siječanjska osnovica. Tečaj kune prema euru bio je krajem siječnja za 1,52 posto nominalno slabiji nego mjesec dana ranije i podjednak onome na kraju lanjskog siječnja. Središnja banka prošlog je mjeseca dvaput intervenirala na deviznom tržištu, prodavši bankama ukupno 115,7 milijuna eura.

Tijekom prosinca zabilježen je nastavak vrlo visokog rasta kredita, po godišnjoj stopi od 30,5 posto, uz istovremeno smanjenje inozemne neto aktive banaka. Pritom su krediti poduzećima rasli po stopi od 22,7 posto, a krediti stanovništvu gotovo dvostruko brže (43 posto). Kamatne stope poslovnih banaka na kredite poduzećima nešto su smanjene, ali su kamatne stope za kreditiranje stanovništva povećane. Razlika između kamatnih stopa na devizne depozite i onih na kunske kredite s valutnom klauzulom porasla je na 6,88 postotnih bodova. Preliminarni podaci govore da je uzlazni trend nastavljen i u siječnju: mjesečni prirast kreditnih plasmana (oko 1,6 posto) manji je nego u prosincu (2,3 posto), ali ipak neuobičajeno visok za prvi mjesec u godini. To potvrđuje, mišljenje je članova Savjeta HNB-a, da su poduzete restriktivne mjere središnje banke bile potrebne i da ih ne bi bilo opravdano duže odgađati.

Na ovoj sjednici Savjet HNB-a odobrio je Privrednoj banci d.d. Zagreb pripajanje Riadria banke d.d. Rijeka, koja je i do sada bila u većinskom vlasništvu PBZ-a, a suglasio se i s prijedlozima da članica uprave Hrvatske poštanske banke d.d. Zagreb bude Anđelka Čavlek, a član uprave Banke Kovanica d.d. Varaždin postaje Ratko Špirelja.