Komunikacija, optimizam i transparentnost za nastavak investicija

Objavljeno: 12.4.2021.
Komunikacija, optimizam i transparentnost za nastavak investicija

Na predstavljanju "Bijele knjige" Udruženja stranih ulagača održanom 12. travnja 2021. viceguvernerka Hrvatske narodne banke Martina Drvar istaknula je tri uvjeta javnih politika potrebnih za osiguranje nastavka investicija u našoj zemlji: adekvatnu komunikaciju, optimizam i transparentnost. Odnos između investitora i zajednice u koju ulažu počiva upravo na tim temeljima, kao i svaki odnos koji želimo izgraditi i razvijati.

Kao ogledan primjer navedenog viceguvernerka Drvar istaknula je izračun Covid scorea na FINA Portalu MJERE, a koji je nužan za supervizorsku procjenu banaka pri financiranju onih njihovih klijenata čije je poslovanje bilo pogođeno Covid-19 pandemijom.

Bijela knjiga redovito izlazi od 2013. i prvi je dokument takve vrste u kojem članovi Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj daju svoj pogled na trenutno okruženje za strana ulaganja te konstruktivne preporuke koje potiču pozitivne promjene u hrvatskom poslovnom okruženju. Novo izdanje Bijele knjige 2020. pod nazivom „Konkurentnost nema alternativu“ predstavio je autor Velimir Šonje, izvršni direktor i vlasnik Arhivanalitike.

Uz viceguvernerku HNB-a Martinu Drvar na predstavljanju novog izdanja "Bijele knjige" sudjelovali su i Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i Ministar financija Republike Hrvatske, Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj te Bojan Batinić, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

U sklopu predstavljanja "Bijele knjige" održana je i panel rasprava na temu „Konkurentnost i ulaganja koja pokreću gospodarski rast“ u kojoj su sudjelovali Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, Bojan Batinić, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Victoriya Boklag, predsjednica Uprave United Grupe te Burak Baykan, predstavnik Dogus Grupe, dok je moderatorica bila Vedrana Jelušić Kašić iz konzultantske tvrtke Deloitte.