Kako prepoznati krivotvorene novčanice i kovanice kune i eura

Objavljeno: 24.3.2022.
Kako prepoznati krivotvorene novčanice i kovanice kune i eura

Četiri osnovna koraka za provjeru zaštitnih obilježja novčanica kune – osjeti, pogledaj, titraj i provjeri – jednaka su i za provjeru obilježja eura, objasnila je Petra Poldrugač, direktorica Direkcija nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca studentima Ekonomskog fakulteta u Osijeku drugoga dana konferencije, koju je Studentska udruga Financijski impuls organizirala u povodu Svjetskog tjedna novca.

Hrvatska narodna banka dulji niz godina provodi nacionalni program obuke kako bi educirala osobe koje svakodnevno rukuju gotovim novcem, što prije svega uključuje novčanice i kovanice kuna i eura, ali i širu javnost. Od 2021. godine, obuka se provodi online putem aplikacije Nacionalni program obuke koja sadržava tekstualne, slikovne informacije i videoinformacije o osnovnim obilježjima novčanica i kovanica te način utvrđivanja autentičnosti. Taj način obuke bit će posebno važan za građane koji će se u drugoj polovini 2022. moći upoznati s izgledom i zaštitnim obilježjima eura.

Linardo Martinčević, savjetnik u Uredu guvernera, održao je, pak, izlaganje na temu digitalnog novca središnjih banaka u kontekstu sve manje upotrebe gotovine uz snažan razvoj novih bezgotovinskih načina plaćanja, pojave različitih oblika kriptoimovine, kao i razvoja novih tehnologija. U svom je izlaganju naveo motive i razloge za i protiv uvođenja tog digitalnog oblika novca središnjih banaka, upućujući na razlike između digitalnog novca izdanog od strane privatnih izdavatelja – banaka i institucija za elektronički novac, u odnosu na javne izdavatelje – središnje banke. Pritom se posebno osvrnuo na izdavatelje novog oblika digitalnog novca (tzv. stablecoins), kao i izazove u uspostavi regulatornog okvira za decentralizirane financije (DeFi).

Pretraživanje novosti