Izvršni direktor MMF-a u Hrvatskoj

Objavljeno: 3.7.2000.

Izvršni direktor u Međunarodnom monetarnom fondu Johannes de Beaufort Wijnholds, koji je i čelni čovjek konstitutivne skupine zemalja kojoj pripada Hrvatska, posjetio je danas Hrvatsku narodnu banku gdje je razgovarao s guvernerom dr. Markom Škrebom i njegovim suradnicima. Visokog gosta iz MMF-a zanimali su ponajviše najnoviji pokazatelji o gospodarskim i financijskim zbivanjima u Hrvatskoj, kao i sadašnje stanje u bankovnom sustavu.

Raspoloživi podaci kažu da je u prvom tromjesečju ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda za 4 posto prema istom razdoblju prošle godine, a procjenjuje se da bi u cijeloj ovoj godini stopa rasta mogla biti oko 2,6 posto. Povoljno je što gospodarskom oživljavanju znatno doprinosi jačanje neto izvoza roba i usluga. Zahvaljujući toj okolnosti očekuje se da će deficit tekućeg računa platne bilance ove godine iznositi oko 1 milijardu dolara, odnosno oko 5,3 posto bruto domaćeg proizvoda. U proteklim mjesecima cijene su rasle nešto brže od očekivanja, na što su utjecale i promjene u poreznom sustavu, no u predstojećem razdoblju očekuje se njihovo smirenije kretanje. Tečaj je trenutačno pod uobičajenim sezonskim aprecijacijskim pritiskom, ali ne u mjeri koja bi središnjoj banci stvarala poteškoće u održavanju njegove stabilnosti. Realne kamatne stope su smanjene, što se može objasniti prvenstveno eliminacijom loših banaka s tržišta i pojačanom konkurencijom dobrih banaka. Ukoliko nadležni sudovi prihvate sve dosadašnje prijedloge za otvaranje stečajnih postupaka u posrnulim financijskim institucijama, na tržištu će preostati 49 banaka i 27 štedionica. S obzirom na započete procese spajanja banaka, može se očekivati da će taj broj u doglednom vremenu postati i nešto manji. A imajući u vidu da privatizacija nekoliko saniranih banaka putem prodaje strateškim partnerima dovodi u hrvatski bankovni sustav još nekoliko jakih stranih banaka, za očekivati je da će nadmetanje na tržištu biti sve jače, a ponuda bankovnih usluga sve raznovrsnija i povoljnija.

Prilikom ovog susreta razmotreni su i izgledi za zaključivanje stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, kao i daljnja suradnja Hrvatske narodne banke s ovom međunarodnom institucijom.

Tijekom dvodnevnog boravka u Zagrebu gospodin Wijnholds imao je i razgovore s Predsjednikom Republike Stipom Mesićem, s premijerom Ivicom Račanom i potpredsjednikom Vlade RH za gospodarstvo Slavkom Linićem, kao i s ministrom financija dr. Matom Crkvencom.