Izazovi za ekonomsku politiku u europskoj (monetarnoj) uniji iz perspektive središnje banke

Objavljeno: 25.8.2016.
Izazovi za ekonomsku politiku u europskoj (monetarnoj) uniji iz perspektive središnje banke

Predsjednik središnje banke Nizozemske (De Nederlandsche Bank) Klaas Knot održao je u Hrvatskoj narodnoj banci 25. kolovoza 2016., u prisutnosti predstavnika veleposlanstava, sveučilišne zajednice, osoba iz poslovnih krugova, brojnih ekonomista i medija, izlaganje pod nazivom "Izazovi za ekonomsku politiku u europskoj (monetarnoj) uniji iz perspektive središnje banke".

Predstavljajući predsjednika nizozemske središnje banke, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić istaknuo je da je program monetarnog popuštanja Europske središnje banke izazvao i pozitivne i negativne efekte, što je posebno vidljivo na tržištu državnih obveznica.

U izlaganju Klaasa Knota u fokusu je bila Europska središnja banka, koja je, kao odgovor na krizu i okružje niske inflacije, poduzela i konvencionalne i nekonvencionalne mjere monetarne politike. Gospodarstvo europodručja oporavlja se, potpomognuto akomodativnom monetarnom politikom. Međutim, monetarna politika ne može biti zamjena za strukturne prilagodbe, a dugoročno vođenje akomodativne monetarne politike može dovesti do rizika za financijsku stabilnost, istaknuto je u predavanju.

Unatoč tome što su gospodarske ranjivosti u pojedinim zemljama smanjene, a monetarna je unija ojačala u ključnim područjima – jačanje monetarne unije još nije dovršeno. Zaključno, u izlaganju je istaknuto da je poželjna daljnja europska integracija, uz primjerenu ravnotežu između podjele rizika i gospodarske koordinacije.

Klaas Knot predsjednik je središnje banke Nizozemske (De Nederlandsche Bank, DNB) od 1. srpnja 2011. U skladu s tom funkcijom član je i Upravnog vijeća i Općeg vijeća Europske središnje banke, kao i Odbora za financijsku stabilnost te je guverner u Međunarodnom monetarnom fondu. Prije nego što je postao član Upravnog vijeća ESB-a, g. Knot bio je zamjenik ministra financija te direktor financijskih tržišta u nizozemskom ministarstvu financija (2009. – 2011.). Ranije, od 1995. nadalje, dvanaest godina radio je u De Nederlandsche Bank, gdje je obnašao funkcije direktora za ekonomsku politiku te direktora Sektora za nadzornu politiku. Tijekom različitih intervala u tom razdoblju g. Knot bio je zaposlenik Međunarodnoga monetarnog fonda (1998. – 1999.) i nekadašnjega Nizozemskoga nadzornog tijela za mirovinski sustav i osiguranje (2003. – 2004.).

Klaas Knot diplomirao je na Sveučilištu Groningen 1991. godine, a 1995. stekao je doktorat iz područja ekonomije. Rođen je u Onderdendamu 14. travnja 1967.