Izaslanstvo Europske središnje banke u HNB-u

Objavljeno: 21.3.2005.

Hrvatsku narodnu banku u ponedjeljak je posjetilo četveročlano izaslanstvo Europske središnje banke, pod vodstvom gospođe Gertrude Tumpel-Gugerell, članice Izvršnog odbora ECB-a. Posjet je ostvaren u okviru uspostavljanja što bolje suradnje ovih dviju institucija i prije nego što bude potpisan sporazum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Goste iz ECB-a zamjenik guvernera dr. Boris Vujčić i drugi članovi rukovodstva HNB-a upoznali su s aktualnim gospodarskim pokazateljima i osnovnim obilježjima novčane politike koju provodi hrvatska središnja banka, te odgovorili na velik broj pitanja koja su iskazivala izuzetno zanimanje članova izaslanstva za aktualna zbivanja i ekonomske perspektive naše zemlje.

Zamjenik guvernera HNB-a naglasio je da hrvatska središnja banka već radi i nastavit će raditi, bez obzira na daljnji ritam službenih pregovora, na realizaciji svih tehničkih i zakonskih preduvjeta za ulazak u EU. Izaslanstvo je izrazilo spremnost ECB-a da, izravno ili putem pojedinih članica Europskog sustava središnjih banaka, pruži svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć HNB-u, kao središnjoj banci buduće članice EU, u razvijanju organizacijskih rješenja i instrumentarija novčane politike sukladno važećim i budućim europskim standardima.