Izaslanstvo Centralne banke BIH u HNB-u

Objavljeno: 12.3.2009.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Kemal Kozarić sa suradnicima posjetio je danas Hrvatsku narodnu banku. U razgovoru s guvernerom HNB-a dr-Željkom Rohatinskim i njegovim suradnicima gosti iz susjedne države razmijenili su informacije o aktualnim gospodarskim i financijskim kretanjima, kao i stanju bankovnog sustava u dvjema državama, o utjecaju svjetske financijske i gospodarske krize na ta kretanja, te o mjerama monetarne politike kojima ove središnje banke nastoje ublažiti razmjere krize i njene posljedice.

S obzirom na ne samo povijesnu nego i na sadašnju ekonomsku povezanost dviju država, na činjenicu da se radi o malim i uvozno ovisnim gospodarstvima, na to da je velika većina banaka u obje zemlje u vlasništvu inozemnih, pretežito čak istih, vlasnika, kao i druge podudarne čimbenike, razumljiva je i velika sličnost ocjena, aktualnih problema i ograničenja s kojima se suočavaju ove središnje banke.

Stoga je ovom prigodom dogovoren i nastavak intenzivnije suradnje na pitanjima od obostranog interesa, uključujući razmjenu informacija o stanju u bankovnom sustavu i iskustava u analizi financijske stabilnosti i upravljanja rizicima, poticanje nastavka sukcesije u domeni financijskog nasljeđa bivše zajedničke države i slično. Što boljoj budućoj suradnji trebalo bi pridonijeti i zaključivanje najavljenog sporazuma o tehničkoj suradnji i razumijevanju.