Istraživanja – bitna podloga za donošenje odluka monetarne politike

Objavljeno: 21.11.2018.
Istraživanja – bitna podloga za donošenje odluka monetarne politike

U srijedu 21. studenoga 2018. u Hrvatskoj narodnoj banci održana je 2. istraživačka konferencija s temom "Istraživanja u središnjim bankama".

Na konferenciji je predstavljen godišnji plan istraživanja HNB-a, kao i rezultati dosadašnjih te pregled provedenih istraživanja u posljednjih nekoliko godina.

Objava istraživanja i ekonomskih analiza središnje banke bitna je kako bi javnost bila bolje upoznata s ekonomskim fenomenima te kako bi mogla razumjeti što zapravo radi središnja banka i zašto to radi, istaknuo je guverner Boris Vujčić otvarajući konferenciju.

Istraživačka konferencija još je jedan od mehanizama kojima Hrvatska narodna banka nastoji otvoriti proces istraživanja zainteresiranim dionicima i dobiti povratnu informaciju o relevantnosti tema koje istražuje, rekao je Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke.

Temeljna je uloga istraživanja u Hrvatskoj narodnoj banci pružanje podrške rukovodstvu u vođenju monetarne politike, no ona služe i boljem razumijevanju hrvatske ekonomije, kvalitetnoj komunikaciji sa stručnom i općom javnosti te su oblik profesionalnog usavršavanja zaposlenika banke.

Prioritetna područja istraživanja u Hrvatskoj narodnoj banci jesu monetarna i tečajna politika, financijski sustav i makroprudencijalna politika, produktivnost i rast te platni promet i tehnološki razvoj.

Prioritetna područja istraživanja Hrvatske narodne banke

Maroje Lang, glavni savjetnik u Sektoru istraživanja HNB-a, prikazao je povijest objavljivanja brojnih istraživanja Hrvatske narodne banke i opisao najznačajnije radove objavljene u posljednje dvije godine.

Radovi zaposlenika Hrvatske narodne banke objavljuju se u povremenim publikacijama Istraživanja i Pregledi HNB-a, kao analitički prilozi u redovnim publikacijama, ali i u domaćim i stranim znanstvenim radovima. (Popis odabranih radova)

Na znanstvenom panelu o ulozi i ciljevima istraživanja u središnjim bankama malih država članica EU-a i europodručja koji je moderirala zamjenica guvernera Sandra Švaljek, sudjelovali su Dubravko Mihaljek (Banka za međunarodne namire), Martin Wagner (Banka Slovenije), Martin Šuster (Narodna banka Slovačke), Dražen Derado (Ekonomski fakultet u Splitu) i Marko Škreb (savjetnik za središnje bankarstvo).

Sudionici se slažu da su kvalitetna istraživanja bitna podloga za donošenje odluka monetarne politike. Naglašeni su važnost izlaganja istraživanja i kritička procjena te nastavak suradnje s akademskom zajednicom. Proces objave u znanstvenim časopisima često je zahtjevan i skup, no to je jedini način da se verificiraju analitički okviri istraživanja. Bitno je razmišljati i o tome što ulazak u Europsku monetarnu uniju znači za funkciju istraživanja te je istaknuta važnost određivanja onih tema istraživanja koje su značajne za središnju banku, a ne samo onih koje zahtijeva Europska središnja banka.