Istekao rok za podnošenje prijedloga dizajna eurokovanica

Objavljeno: 16.9.2021.

Rok za podnošenje prijedloga dizajna naličja eurokovanica istekao je jučer, 15. rujna 2021., u 14 sati.

Otvoreni natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica raspisan je 2. kolovoza 2021., a na njemu su mogle sudjelovati sve punoljetne fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske samostalno ili u koautorstvu s drugim fizičkim osobama.

Natječaj je obuhvaćao izradu prijedloga dizajna naličja eurokovanica kojim će se prikazati motivi s obveznim elementima. Motivi za izradu dizajna naličja eurokovanica su geografska karta Republike Hrvatske za naličje kovanice od 2 eura, životinja kuna za naličje kovanice od 1 eura, Nikola Tesla za naličje kovanica od 50, 20 i 10 centi te glagoljica za naličje kovanica od 5, 2 i 1 centa. U pozadini svih motiva nalazit će se šahovnica, kao najupečatljiviji dio grba Republike Hrvatske. Za svaki pojedini motiv sudionici su mogli dostaviti najviše pet različitih prijedloga dizajna naličja eurokovanica.

Ukupni fond naknada za natječaj iznosi najviše 500.000 kuna koji će se isplaćivati za tri najuspješnija prijedloga dizajna naličja eurokovanica po pojedinom motivu i to za prvorangirani dizajn 70.000 kuna, drugorangirani dizajn 35.000 kuna te trećerangirani dizajn 20.000 kuna.

Do 15. rujna 2021. u 14 sati u Hrvatsku narodnu banku pristiglo je 100 pošiljaka s 960 prijedloga dizajna, a očekuje se da će dio prijedloga poslanih poštom još stići u sljedećih nekoliko dana.

Daljnji tijek postupka opisan je u Uvjetima natječaja za izbor dizajna nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu eura i centa.