Intervju s zamjenicom guvernera Sandrom Švaljek za N1

Objavljeno: 23.12.2021.
Intervju s zamjenicom guvernera Sandrom Švaljek za N1

Zamjenica guvernera gostovala je 21. prosinca 2021. u emisiji Newsroom N1 televizije


"U 2021. godini nastavili su se izazovi povezani s pandemijom, no gospodarski rezultati u cjelini bili su bolji od očekivanja" istaknula je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a gostujući u emisiji Newsroom N1 televizije.

Zamjenica guvernera je pojasnila da su sve komponente BDP-a rasle te da HNB procjenjuje da će rast u 2021. iznositi oko 10,8%, čime smo se već vratili na razinu gospodarske aktivnosti iz pretpandemijske 2019., te je neznatno i premašili.

"Očekujemo da će se pozitivan trend nastaviti i u 2022. godini, kao i da će stopa rasta gospodarstva biti preko 4%", istaknula je Sandra Švaljek. "To su impresivne brojke, no neizvjesnosti su i dalje veće nego ikada – pojava novog soja virusa svakako će utjecati na gospodarstvo. Iako se ono već naviklo funkcionirati u pandemijskim uvjetima, pandemija je ostavila ožiljke na gospodarskom tkivu. Također, inflatorna očekivanja mogu utjecati na potrošnju, rekla je Švaljek, a i dalje su prisutni problemi u lancima opskrbe. Opskrba i sirovinama i poluproizvodima, a eventualno i neizvjesnost u pogledu budućih kretanja može utjecati na investicije, tako da uz naša pozitivna očekivanja ipak ističemo i brojne negativne rizike."

"Inflacija koja je u studenome na godišnjoj razini iznosila dosegla 4,8 posto, ne može i ne smije ignorirati. U nastavku godine, ali osobito u 2022. godini, očekujemo da će na kretanje cijena imati utjecaj tzv. bazni efekt. Očekujemo da će stoga prosječna godišnja stopa porasta cijena u 2022. biti na razini 2021., ali opet moram kazati kako postoje veliki rizici vezani za mogućnost veće inflacije. HNB je zato izradio projekciju inflacije u dva scenarija – u baznom scenariju ona bi mogla u prosjeku iznositi 2,4 – 2,5%. Međutim ako se materijalizira najveći rizik, a to je porast administrativno reguliranih cijena (npr. cijene plina), inflacija bi mogla porasti za još najmanje pola postotnog boda. Europska središnja banka je nedavno dala projekciju inflacije od 3,2% za eurozonu, a u Hrvatskoj je ove godine stopa inflacija u prosjeku nešto niža od zemalja eurozone."

Osvrnuvši se na proces uvođenja eura, zamjenica guvernera je naglasila da su prednosti koje donosi uvođenje eura neusporedivo veće od nedostataka. Objasnila je da su u tijeku intenzivne pripreme, a posebno je istaknula dvojno iskazivanje cijena s kojim bi se započinje 30 dana od dana donošenja odluke o uvođenju eura.

Cijeli intervju dostupan je na inernetskim stranicama N1 televizije.