Intervju guvernera Vujčića u Dnevniku Nove TV

Objavljeno: 19.12.2020.
Intervju guvernera Vujčića u Dnevniku Nove TV

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Dnevniku Nove TV razgovarao je s Mislavom Bagom.

Guverner Vujčić pojasnio je da osnovni scenarij iduće godine predviđa 5 posto rasta uz pretpostavku postojanja epidemioloških mjera u prvom tromjesečju i normalizaciju u drugom tromjesečju, što će ovisiti o procijepljenosti. Ako bismo u drugo tromjesečje iduće godine ušli s mjerama, to bi značilo da bismo imali sporiji rast BDP-a nego što je danas navedeno, a razinu BDP-a iz 2019. dosegnuli bismo tek 2023. godine.

Govoreći o kreditiranju sektora poduzeća guverner Vujčić istaknuo je da je ono bilo veće nego prošle godine, no veći je dio bio na početku pandemije kada su poduzeća uzimala kredite za obrtna sredstva kako bi stvorila zalihe likvidnosti. Nakon toga dogodio se snažan pad BDP-a, a uvjeti za dobivanje kredita postrožili su se i to se nije promijenilo ni u trećem tromjesečju ove godine. S druge strane, uvjeti za kreditiranje stanovništva olabavljeni su.

Uvjeti kreditiranja ovise o poslovnoj politici banaka i na njih ne može utjecati ni središnja banka ni Vlada, objasnio je guverner te dodao da se u situacijama krize i pada BDP-a povećava broj tvrtki koje ne mogu dobiti kredite jer su jače pogođene epidemiološkim mjerama.

Kamate su pak nastavile padati unatoč pandemiji te su na povijesno niskim razinama, a ne očekuje se njihov rast iduće godine, rekao je guverner.

Odgovarajući na pitanje o potpori gospodarstvu guverner Vujčić naglasio je kako bi mjere potpore trebalo davati onima koji su najviše pogođeni, dok oni koji imaju visoku dobit mogu sami prebroditi probleme.

O nedostatku radne snage guverner je rekao da je jedno od rješenja uvoz radne snage.

"Ovo je bio jednokratni šok koji će trajati godinu dana, nakon čega ćemo se vratiti starim trendovima. Stari trendovi govore dvije stvari, da će potražnja za radnicima rasti i da će demografski biti sve manje ljudi u Hrvatskoj raspoloživih za rad pogotovo zbog toga što imamo puno rano umirovljenih. Budući da se bazen radne snage smanjuje, morat ćemo dovoditi ljude iz inozemstva. Drugi način rješavanja tog problema jest automatizacija poslovanja, znači robotizacija", zaključio je guverner Boris Vujčić.

Cijeli intervju dostupan je na internetskoj stranici Nove TV.