Inflacija niža nego lani

Objavljeno: 12.6.2002.

Savjet Hrvatske narodne banke u srijedu je, pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog, razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja i donio više odluka iz svoje nadležnosti.

Makroekonomska stabilnost i dalje se uspješno održava. Za prvih pet mjeseci maloprodajne cijene su povećane, u odnosu na prosinac prethodne godine, za 1,9 posto. U svibnju su bile za 0,2 posto veće nego u travnju i 1,8 posto veće nego prije godinu dana. Temeljna inflacija - koja ne uključuje cijene energenata, sezonske proizvode i cijene pod izravnom kontrolom države - iznosila je za prvih pet mjeseci 0,7 posto. To govori u prilog procjeni da će ovogodišnja stopa inflacije biti niža od lanjske, napose ukoliko ne dođe do novog porasta cijena nafte.

Nakon što je smanjen priljev deviza potaknut zamjenom za euro, tečaj kune u siječnju je deprecirao, no poslije toga uslijedila je aprecijacija. Središnja banka nekoliko puta je intervenirala na deviznom tržištu, otkupivši dosad deviza u neto iznosu oko 500 milijuna eura. Temeljem takvog prirasta neto međunarodne pričuve središnje banke sada iznose nešto više od 4 milijarde dolara.

Osvrćući se na povremene prigovore da ta sredstva nisu u dovoljnoj mjeri u funkciji razvoja, Savjet HNB-a podsjeća da središnja banka otkupljuje devize na tržištu emisijom kuna, koje ulaze izravno u financijski sustav i podupiru rast kreditnih plasmana banaka gospodarstvu (u prva četiri mjeseca ove godine za 8,1 posto) i stanovništvu (porast za 12,2 posto). Tijekom prošle godine intervencijama na deviznom tržištu emitirano je ukupno 7,5 milijardi kuna, a prema sadašnjim izgledima ovogodišnji iznos bit će i veći od toga. Time središnja banka ujedno sprječava i jačanje kune u pravcu kojeg djeluje neto devizni priljev po osnovi privatizacijskih prihoda i inozemnog zaduživanja.

Dalmatinska banka d.d. Zadar dobila je prethodnu suglanost za pripajanje Istarske banke d.d. Pula i Sisačke banke d.d. Sisak, kao i za imenovanje Davorke Jakir za predsjednicu te banke.

Članovi Savjeta HNB obaviješteni su i o nedavnim razgovorima s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda, te o raspravi saborskih odbora o godišnjem izvješću središnje banke za prošlu godinu. Uz to, Savjet HNB-a obaviješten je da je središnja banka odmah nakon saborskog istupa donedavnog glavnog državnog odvjetnika, u kojem su spominjane i navodne brojne nepravilnosti i krivotvorenje dokumenata u poslovanju neimenovane poslovne banke, zatražila pobliže informacije o tome. Ured za sprječavanje pranja novca i novoimenovani glavni državni odvjetnik odgovorili su da ne raspolažu nikakvim saznanjima na kojima bi se mogla zasnivati takva izjava.