Inflacija niska, tečaj stabilan

Objavljeno: 11.9.2002.

Savjet Hrvatske narodne banke u srijedu je razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama u prvom ovogodišnjem polugodištu, odobrio osnivanje nove štedionice i suglasio se s imenovanjem petnaestak članova i predsjednika uprava u bankama.

Raspoloživi makroekonomski pokazatelji pokazuju i nadalje stabilnost cijena i tečaja. Maloprodajne cijene u kolovozu su bile za 0,1 posto niže nego u srpnju, prethodnom mjesecu, a 1,2 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. I kad se uzmu u obzir najnovija poskupljenja nekih komunalnih usluga i energenata, za očekivati je da će ukupna ovogodišnja inflacija ostati na niskoj razini. Ključni preduvjet za ostvarenje takvih očekivanja je da ne dođe do osjetnijeg porasta cijena nafte na svjetskom tržištu.

Ove godine nisu bile potrebne niti uobičajene sezonske intervencije središnje banke na deviznom tržištu u cilju ublažavanja prevelikih tečajnih oscilacija: u srpnju nije bilo niti jedne, u kolovozu samo jedna s otkupom 47,2 milijuna eura, a u proteklom dijelu ovog mjeseca također niti jedna.

Kao što se i očekivalo, u bankovnom sustavu i dalje postupno rastu depoziti. Likvidnost bankovnog sustava je dobra. O tome svjedoči i niska razina kamata na tržištu novca ( i u dnevnoj i u prekonoćnoj trgovini tijekom kolovoza kamate su se kretale tek nešto iznad 1 posto), kao i vrlo visok upis kunskih blagajničkih zapisa (krajem kolovoza stanje je iznosilo oko 5,3 milijarde kuna uz prosječnu kamatnu stopu od 1,97 posto).

Privrednoj banci d.d. Zagreb odobreno je osnivanje PBZ stambene štedionice. Unicredito Italiano SpA dobio je prethodnu suglasnost za stjevcanje 80 posto dionica Cassa di Risparmio di Trieste - Banca d.d., Zagreb, koja je i dosad bila u neizravnom vlasništvu iste bankovne grupe.

Na prijedlog nadležnih nadzornih odbora navedenih financijskih institucija Savjet HNB-a suglasio se da budu imenovani : Marica Orlović članicom uprave Brodsko-Posavske banke d.d.; Slavonski Brod; Mato Mišić članom uprave Credo banke d.d., Split; Branka Andrassy i Suzana Sučić članicaama uprave Gospodarsko-kreditne banke d.d.,Zagreb; Ivo Bilić članom uprave HVB Bank Croatia d.d., Zagreb; Zdenka Batinić predsjednicom i Doroteja Juras članicom uprave Hypobanke d.d., Zagreb; Franka Barbić članicom uprave Međimurske banke d.d., Čakovec; Mirko Brozović predsjednikom i Dražen Klarić članom uprave PBZ stambene štedionice d.d., Zagreb; Hans Christian Vallant, članom uprave Raiffeisen stambene štedionice d.d., Zagreb; dr. Tomas Jerzy Taraba predsjednikom i Andrea Kovacz članicom uprave Volksbank d.d., Zagreb; Zdravko Anđel predsjednikom i dr. Herbert Weinzetl članom uprave Wüstenrot stambene štedionice d.d., Zagreb.