Inflacija niska, tečaj stabilan

Objavljeno: 11.4.2007.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, prihvatio pobliže odrednice monetarne politike za drugo tromjesečje, usvojio financijsko izvješće središnje banke za prošlu godinu i donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti. Sjednici kojom je predsjedao zamjenik guvernera dr. Boris Vujčić prisustvovali su i ministar financija Ivan Šuker, kao i predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Šime Prtenjača.
Prvo ovogodišnje tromjesečje obilježeno je niskom razinom inflacije (podaci za ožujak još nisu poznati, no očekuje se da će inflacija na godišnjoj razini i s tim mjesecom ostati ispod 2 posto), te stabilnim tečajem, tako da u ovoj godini središnja banka još nijednom nije intervenirala na deviznom tržištu. Budući da se i sveukupna gospodarska i novčana kretanja odvijaju, uglavnom, sukladno predviđanjima, Savjet HNB-a suglasio se s nastavkom primjene dosadašnjih mjera monetarne politike.
Savjet HNB-a dao je suglasnost na odluke nadzornih odbora nekoliko banaka za imenovanja predsjednika i članova uprava. U Gospodarsko-kreditnoj banci d.d. Zagreb Adriano Carisi bit će predsjednik, a Jasna Mamić članica uprave, u OTP banci d.d. Zadar član uprave bit će i nadalje Zorislav Vidović, a u Podravskoj banci d.d. Koprivnica još jedan mandat predsjednika uprave dobiva Julije Kuruc, a člana uprave Marijan Marušić.
Balkan Financial Sector Equity Fund CV sa sjedištem u Nizozemskoj dobio je suglasnost za stjecanje kvalificiranog udjela koji čini više od 10 posto dionica Vaba banke d.d. Varaždin.