U Europskoj središnjoj banci otvorena izložba hrvatske suvremene umjetnosti

Objavljeno: 26.6.2019.

U sjedištu Europske središnje banke u Frankfurtu 26. lipnja 2019. otvorena je izložba suvremene hrvatske umjetnosti.

Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke i Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, otvorili su izložbu na kojoj su predstavljeni radovi Igora Grubića, Tine Gverović, Kristiana Kožula, Lonca, Davida Maljkovića, Ane Mušćet, Damira Očka, OKO, Lale Raščić, Gorana Trbuljaka, Nore Turato i Zlatana Vehabovića.

U suvremenoj hrvatskoj umjetnosti važnu ulogu imaju pojmovi raseljavanja, povijesti i identiteta. Te teme govore o društveno-političkom i gospodarskom preokretu u posljednja tri desetljeća, u kojem je Hrvatska doživjela neovisnost, rat, tranziciju u slobodno tržišno gospodarstvo i pristupanje Europskoj uniji. Neki od umjetnika predstavljenih na izložbi kroz radove istražuju ideje različitosti i inkluzije, dok drugi proučavaju konstrukciju individualnih i kolektivnih sjećanja.

U povodu ove izložbe guverner Vujčić rekao je da hrvatska suvremena umjetnost uspješno govori globalni jezik kreativnog izražavanja i dijeli zajedničke teme i istraživanja različitih umjetničkih formata unutar europske i svjetske "obitelji" suvremenih umjetnika. Guverner je zahvalio Europskoj središnjoj banci na inicijativi za organizaciju ove izložbe, a hrvatskim umjetnicima na sudjelovanju u projektu.

Izložbu organizira ESB u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom, a bit će otvorena u foajeu ESB-a do 18. listopada 2019. Izložba suvremene hrvatske umjetnosti dvadeset druga je u seriji "Suvremena umjetnost iz država članica Europske unije", seriji koja predstavlja raznoliku umjetničku produkciju u državama članicama i ističe ključne ideje o kojima se raspravlja u umjetničkim krugovima.

Europska središnja banka izložbu će predstaviti i aplikacijom ECB Art, koja, osim što služi kao digitalni katalog izložbe, obuhvaća informacije o zbirci umjetnina ESB-a te arhitekturi i povijesti glavne zgrade. ECB Art aplikacija je besplatna, a dostupna je za Android i iPhone uređaje.