HNB raspisao novi natječaj za izbor likovnog rješenja nacionalne strane eurokovanice od 1 eura s motivom kune

Objavljeno: 14.2.2022.

Hrvatska narodna banka danas je objavila novi Otvoreni natječaj za izbor likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini.  U pozadini motiva životinje kune nalazi se šahovnica, prepoznatljiv element grba Republike Hrvatske.

Likovnim rješenjem smatrat će se izrada:

a) idejnog rješenja – grafičkog prikaza sa slikovnim i tekstualnim detaljima kojima se prikazuju osnovni motiv i izgled nacionalne strane na kovanici od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini u dvodimenzionalnom obliku i

b) izvedbenog rješenja – ­kojim je u trodimenzionalnom modelu izvedeno idejno rješenje u sadrenom, plastičnom ili drugom čvrstom materijalu.

Za potrebe stručnog odabira i davanja mišljenja o prijedlozima likovnih rješenja koji su pristigli na natječaj osniva se Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini (u nastavku teksta: žiri).

Članovima žirija imenovani su ugledni hrvatski umjetnici i znanstvenici: red. prof. art. Petar Barišić, dr. sc. Tomislav Bilić, red. prof. art. Tomislav Buntak, dr. sc. Dragan Damjanović, Tatijana Gareljić, Kažimir Hraste, Vatroslav Kuliš, Lazer Rok Lumezi i red. prof. art. Ante Rašić.

Koordinatorica je rada žirija viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo, a u njezinoj odsutnosti koordinator je viceguverner Bojan Fras.

Žiri sastavljen od umjetnika i stručnjaka pridonijet će kvalitetnoj procjeni profesionalnih i umjetničkih dosega ponuđenih rješenja.

Žiri će razmotriti sve prijedloge likovnih rješenja koji su pristigli na natječaj te odabrati najmanje tri, a najviše pet najuspješnijih prijedloga likovnog rješenja bez određivanja ranga (završni odabir prijedloga likovnih rješenja). Nakon odabira, žiri će, uz pisano obrazloženje, dostaviti Komisiji za novac odabrane prijedloge te će, na poziv Komisije za novac, sudjelovati u daljnjem razmatranju predloženih likovnih rješenja.

Završni odabir prijedloga likovnih rješenja žiri je dužan izvršiti i dostaviti Komisiji za novac najkasnije do ponedjeljka 14. ožujka 2022. Ako žiri zbog bilo kojeg razloga ne može donijeti odluku u roku, završni odabir ovlaštena je utvrditi Komisija za novac.

Članovi žirija ostvaruju pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 2.000,00 kuna neto.

Informacije o otvorenom natječaju za izbor likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini dostupne su na stranicama Hrvatske narodne banke.

O članovima žirija:

Poznati kipar red. prof. art. Petar Barišić diplomirao je kiparstvo 1978. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Od 2002. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dr. sc. Tomislav Bilić, viši kustos, voditelj je Numizmatičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu. Autor je i koautor većeg broja knjiga, radova i izložbi s tematikom numizmatike, uključujući Dva desetljeća hrvatske kune (2013.) i Kuna – 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske (2019.). Doktorirao je 2011. godine, a od 2017. viši je znanstveni suradnik i kao mentor sudjeluje u nastavi doktorskog studija arheologije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Red. prof. art. Tomislav Buntak dekan je Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Godine 1997. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama.

Dr. sc. Dragan Damjanović doktorirao je 2007. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je redoviti profesor i predstojnik Katedre za modernu umjetnost i vizualne komunikacije na Odsjeku za povijest umjetnosti. Autor je brojnih knjiga, radova i izložbi te je za svoj rad dobio više uglednih nagrada.

Tatijana Gareljić muzejska je savjetnica i voditeljica Zbirke kiparstva i Zbirke medalja i plaketa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

Kažimir Hraste diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1978. godine, a 1984. završio je specijalistički studij kiparstva u Ljubljani. Sudjelovao je na velikom broju grupnih izložbi te imao brojne samostalne izložbe. Jedan je od osnivača i dekan u osnivanju Umjetničke akademije u Splitu, na kojoj i danas predaje. Od 2012. godine član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Vatroslav Kuliš diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Osim slikarstva, bavi se grafikom, grafičkim dizajnom i scenografijom. Izlagao je na više od 150 samostalnih i preko 120 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalim Nagrade Vladimir Nazor, Nagrade grada Zagreba i Nagrade Grada Metkovića za životno djelo.

Lazer Rok Lumezi umjetnik je na području primijenjene umjetnosti i kiparstva malih formi, jedan od vodećih umjetnika u izradi umjetničkog nakita. Diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, istodobno učeći zlatarski i filigranski zanat kod Fridriha Široke. Član je hrvatskih umjetničkih i strukovnih udruženja – ULUPUH, HZSU, HDLU i Matice hrvatske. Dosad je imao više od 30 samostalnih i 60 skupnih izložbi nakita. Osim umjetničkog rada, dugi niz godina radi kao suradnik Hrvatskoga restauratorskog zavoda na restauraciji alkarskih odora.

Red. prof. art. Ante Rašić, ugledni je slikar, kipar i dizajner. Diplomirao je 1977. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1995. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Održao je velik broj samostalnih izložbi i sudjelovao i na brojnim skupnim izložbama. Dobitnik je više značajnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu iz područja likovnih umjetnosti i dizajna.