HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u visini od 250 kuna bez PIN-a u primjeni od 6. travnja

Objavljeno: 3.4.2020.
HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u visini od 250 kuna bez PIN-a u primjeni od 6. travnja

S ciljem smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom, Hrvatska narodna banka dala je bankama i kartičnim kućama preporuku povećanja maksimalnog iznosa beskontaktne platne transakcije bez upotrebe PIN-a sa 100 na 250 kuna. Pri izdavanju preporuke HNB je prvotno zadao rok primjene najkasnije do 21. travnja 2020. godine.

Sve su se banke i kartične kuće pozitivno odazvale na preporuku i, unatoč prvotno postavljenom konačnom roku primjene, velika većina banaka / kartičnih kuća bit će spremna ispuniti preporuku već od 6. travnja 2020. Iznimku čini manji broj izdavatelja platnih kartica koji zbog tehničkih značajki samih kartica ne mogu provesti navedenu promjenu bez zamjene tih kartica.

S obzirom na to da je provođenje ove preporuke složen i tehnički zahtjevan proces koji uključuje različite dionike, moguće je da će kod određenoga manjeg broja trgovaca biti potrebna prilagodba sustava i u kraćem razdoblju nakon 6. travnja 2020.

Podsjećamo da je iznosom od 250 kuna maksimalne beskontaktne platne transakcije bez PIN-a obuhvaćen velik dio svakodnevnih platnih transakcija naših građana,čime se dodatno smanjuje mogućnost zaraze koronavirusom pri plaćanju.

Hrvatska narodna banka i nadalje će aktivno pratiti preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, postupati u skladu s njima te pridonositi da se navedeno što učinkovitije i provodi.