HNB objavio videoanimacije o zaštitnim obilježjima novčanica kuna

Objavljeno: 1.7.2019.
HNB objavio videoanimacije o zaštitnim obilježjima novčanica kuna

Hrvatska narodna banka izdala je seriju edukativnih videa o zaštitnim obilježjima novčanica kuna. Za svaki apoen novčanice kune HNB je snimio videoanimaciju u kojoj je detaljno opisan postupak provjere autentičnosti.

Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između originalnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke te je stoga potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja. Autentičnost novčanica provjerava se pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i titranju novčanica, a da bi se obavila ta jednostavna provjera, dovoljno je slijediti upute iz videoanimacija.

Hrvatska narodna banka veliku pozornost posvećuje zaštiti od krivotvorenja gotovog novca te se pri dizajniranju novčanica i kovanog novca kuna i lipa posebna važnost daje novim zaštitnim elementima, koji su jednostavni za provjeru, a pritom složeni za imitaciju. Također se kontinuirano provodi Nacionalni program obuke provjere autentičnosti, kao i sustavna opskrba novim novčanicama te se izdvajaju pohabane i oštećene novčanice kako bi se olakšalo utvrđivanje autentičnosti.

HNB kao zakonski izdavatelj novčanica i kovanog novca kuna i lipa organizira i osigurava tiskanje novčanica i kovanje kovanog novca, primjerenu pričuvu te redovitu opskrbu novčanicama i kovanim novcem na području Republike Hrvatske.

Novčanice kuna izrađuju se u licenciranim inozemnim tiskarama koje se odabiru u postupku međunarodnog natječaja, a izdaju se u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 i svaka od njih ima svoju osnovnu boju. Na licu svake novčanice nalazi se jedan lik velikana hrvatske povijesti i kulture – Juraj Dobrila (10 kuna), Josip Jelačić (20 kuna), Ivan Gundulić (50 kuna), Ivan Mažuranić (100 kuna), Stjepan Radić (200 kuna), Marko Marulić (500 kuna) i Ante Starčević (1000 kuna) –  dok su na novčanici od 5 kuna zajedno dvojica slavnih, obiteljski povezanih hrvatskih plemića (Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan). Naličje svih novčanica prikazuje panoramu ili karakterističan motiv jednoga hrvatskoga grada – varaždinska tvrđava (5 kuna), pulska Arena (10 kuna), Vučedolska golubica i vukovarski dvorac Eltz (20 kuna), Dubrovnik (50 kuna), crkva sv. Vida u Rijeci (100 kuna), zgrada glavnog zapovjedništva u Osijeku iz 1726. godine (200 kuna), Dioklecijanova palača u Splitu i reljefni lik sjedećega hrvatskoga kralja (500 kuna), spomenik kralju Tomislavu i zagrebačka katedrala (1000 kuna). Novčana jedinica Republike Hrvatske kuna uvedena je 30. svibnja 1994.

Videoanimacije novčanica kuna možete pogledati na sljedećim poveznicama: