HNB će obilježiti Svjetski tjedan novca

Objavljeno: 10.3.2021.

U povodu Svjetskog tjedna novca, od 22. do 28. ožujka 2021., Hrvatska narodna banka i ove će godine provesti niz edukativnih aktivnosti kojima je cilj podizanje razine financijske pismenosti mladih.

Središnji događaj bit će, već tradicionalna, javna učenička debata s temom "Trebaju li banke biti društveno odgovorne: da ili ne?". Debata, koju peti put HNB organizira u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom, bit će održana u petak 26. ožujka 2021. u 12 sati.

Zbog provođenja epidemioloških mjera u Okrugloj dvorani HNB-a debatirat će samo članovi Hrvatskoga debatnog društva. Pozivamo sve škole da nam se pridruže putem Facebook profila Hrvatske narodne banke odnosno YouTube kanala HNB-a i sudjeluju u debati, koja će se prenositi uživo, a učenici će moći izraziti svoje mišljenje i postavljati pitanja u obliku komentara na Facebooku.

Hrvatska narodna banka organizira i virtualna predavanja o financijskoj pismenosti, a na svojoj internetskoj stranici objavila je i predavanja o osnovnim bankovnim proizvodima i uslugama. Sve zainteresirane škole mogu se javiti za organizaciju online predavanja na adresu: edukacija@hnb.hr.

Također, Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga organiziraju 25. ožujka 2021. u 11 sati online javnu raspravu "Alternativno vs bankovno financiranje". U debati će sudjelovati studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci, a u debatu će se moći i aktivno uključiti uz prethodnu prijavu na e-adresu edukacija@hanfa.hr.

Stručnjaci iz Hrvatske narodne banke sudjelovat će 22. ožujka 2021. na stručnom skupu za profesore srednjih i osnovnih škola "Učenjem do financijske pismenosti za ostvarenje individualne i društvene dobrobiti“ koji organiziraju članovi Operativne radne grupe za financijsku pismenost.