Guverner Vujčić sastao se s Angelovskom-Bežoskom, guvernerkom Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije

Objavljeno: 8.11.2019.
Guverner Vujčić sastao se s Angelovskom-Bežoskom, guvernerkom Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije

Naš je prioritet svakodnevno jačanje financijske stabilnosti regije, tako da radimo i radit ćemo zajedno u sklopu svojeg mandata. U tom kontekstu nastavljamo razmjenjivati mišljenja i iskustva o nadzoru i regulaciji banaka, posebno što se tiče primjene međunarodnih standarda i bonitetnih načela. To su neke od poruka koje su na prvom dijelu današnjeg sastanka u Skoplju poslali guvernerka Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije Anita Angelovska-Bežoska i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Guverner Hrvatske narodne banke doputovao je u dvodnevni posjet Republici Sjeverne Makedonije na poziv guvernerke Anite Angelovske-Bežoske, s ciljem nastavka kontinuiranih razgovora u kojima je naglasak bio na jačanju bilateralne suradnje u okviru memoranduma dviju središnjih banaka. Također se raspravlja o suradnji koja će se dodatno poboljšati razmjenom iskustava u vezi sa statistikama središnjeg bankarstva, istraživanja i ekonomskog modeliranja, kao i na području platnih usluga i platnih sustava.

Guverner Vujčić ocijenio je da je provedenim reformama, poboljšanjem zakonodavstva i s projektima provedenima u proteklom razdoblju Narodna banka Republike Sjeverne Makedonije postigla zapažene rezultate primjenjujući velik dio najboljih europskih i međunarodnih praksi. To je dodatan motiv da Hrvatska i dalje bude partner i zagovornik ove središnje banke, rekao je guverner HNB-a.

Guvernerka Angelovska-Bežoska zahvalila je guverneru Vujčiću na dosadašnjoj podršci, posebno u sklopu projekata koje financira Europska unija. U tom kontekstu razgovarali su i o projektu jačanja kapaciteta Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije na putu ka njezinu članstvu u ESSB-u. Ocijenili su da je taj projekt u kojemu su HNB i središnja banka Njemačke partneri izrazito važan, pogotovo jer obuhvaća četiri ključna područja središnjeg bankarstva. Zaključeno je da će to pridonijeti poboljšanju ugleda i regionalne zajednice središnjih banaka.

Tijekom posjeta guvernera Vujčića detaljnije će se raspravljati o svim područjima u kojima se može intenzivirati komunikacija stručnjaka iz dviju središnjih banaka, u smjeru promicanja središnjeg bankarstva u cijeloj regiji.