Guverner središnje banke Bosne i Hercegovine u posjetu HNB-u

Objavljeno: 16.3.1998.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine gospodin Peter Nicholl posjetio je u ponedjeljak Hrvatsku narodnu banku, gdje je obavio razgovore s guvernerom HNB dr. Markom Škrebom, zamjenikom guvernera Zdravkom Rogićem, viceguvernerom Reljom Martićem i drugim dužnosnicima Hrvatske središnje banke. Tom prigodom guverner Nicholl obavijestio je svoje domaćine o organizaciji, zadaćama i planovima Centralne banke Bosne i Hercegovine, a napose o napredovanju priprema za uvođenje konvertibilne marke kao jedinstvene valute u susjednoj državi. Upoznao ih je i s izgledom budućih novčanica, čije uvođenje se može očekivati u svibnju.

Razmotrene su i mogućnosti suradnje dviju središnjih banaka, osobito s obzirom na činjenicu da je hrvatska valuta u pojedinim dijelovima susjedne države, u prvom redu na području Hercegovine, u raširenoj uporabi kao sredstvo plaćanja. Osim toga, postojeća i buduća suradnja između gospodarstava dviju država nameće potrebu za odgovarajućim rješenjima u odvijanju međusobnog platnog prometa i za primjerenom međubankovnom suradnjom. Hrvatska narodna banka spremna je pomoći Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, ukoliko za to bude potrebe i zanimanja, i svojim vlastitim iskustvima u uvođenju vlastitih novčanica i kovanica, te izgradnji i organizaciji neovisne središnje banke u osamostaljenoj državi s tržišnim načelima u gospodarskom sustavu.

Guverner Škreb i njegovi suradnici obavijestili su gosta da je kuna potpuno konvertibilna za sve tekuće transakcije, te da ukupne devizne pričuve na računima Hrvatske narodne banke iznose oko 2,5 milijarde dolara, što znači da su čak nešto veće od ukupne kunske novčane mase. Ukupni iznos kuna u gotovinskom optjecaju trenutno iznosi oko 5 milijardi, a procjenjuje se da je na području Bosne i Hercegovine u optjecaju manje od desetinu tog iznosa. Stoga čak i ako bi svi korisnici kuna u susjednoj državi odlučili zamijeniti taj novac za novu službenu valutu Bosne i Hercegovine, to ne bi nimalo ugrozilo konvertibilnost hrvatske valute niti bi imalo bitnijeg odraza na vanjsku likvidnost hrvatskog financijskog sustava.