Guverner Hrvatske narodne banke u posjetu središnjoj banci Albanije

Objavljeno: 28.3.2024.
Guverner Hrvatske narodne banke u posjetu središnjoj banci Albanije
Boris Vujčić i Gent Sejko

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić danas je tijekom radnog posjeta središnjoj banci Albanije istaknuo da države zapadnog Balkana, a posebno Albanije, imaju čvrsti temelj za gospodarski rast i proces konvergencije s Europskom unijom.

Ovaj posjet, koji predstavlja važan korak u daljnjem razvitku bilateralnih odnosa Banke Albanije i Hrvatske narodne banke, započeo je sastankom održanim u prostorijama Banke Albanije. Guverner Gent Sejko je tom prilikom pohvalio odnos dviju zemalja i dvije središnje banke, ističući kako postoji značajan prostor za daljnji razvoj gospodarske i tehničke suradnje. Guverneri su se složili kako su gospodarski ciklusi država u regiji, uključujući Albaniju, usklađeni  s ciklusima europodručja, a financijski sustavi imaju visok stupanj integracije i ovisnosti o monetarnim, nadzornim i regulatornim politikama koje donosi europodručje. Pohvalivši dosadašnji napredak, guverner Vujčić naglasio je važnost kontinuiranog dijaloga između središnjih banaka regije i ponudio potporu HNB-a da se ovaj razgovor podigne na višu razinu.

U sklopu službenog posjeta guvernera Vujčića, Banka Albanije organizirala je i okrugli stol s predstavnicima bankarskog sustava i visokim dužnosnicima Banke Albanije. Na skupu se raspravljalo o najnovijim gospodarskim kretanjima, inflaciji u regiji i Europskoj uniji, euroizaciji gospodarstva i njegovim izazovima te o drugim važnim pitanjima za bankarski sustav, kao što su nadzorne i regulatorne mjere koje je donijela Europska središnja banka te o modernizaciji platnih sustava.

Govoreći o iskustvu Hrvatske narodne banke u procesu ulaska u europodručje 1. siječnja 2023., guverner HNB-a posebno je izdvojio reforme koje je hrvatska središnja banka provela u jačanju institucionalnih kapaciteta kako bi se uspješno prevladali izazovi koji proizlaze iz članstva u europodručju.