G. Fabrizio Saccomani održao predavanje u HNB-u

Objavljeno: 13.6.2000.

Direktor za međunarodne odnose središnje banke Italije i predsjedavajući Radnog stola za gospodarstvo pri Paktu o stabilnosti dr. Fabrizio Saccomanni u utorak je posjetio Hrvatsku narodnu banku, u okviru dvodnevnog boravka u Hrvatskoj ostvarenog na poziv guvernera HNB dr. Marka Škreba.

Tom prigodom uvaženi gost održao je predavanje na temu "Europska gospodarska i monetarna integracija i Pakt stabilnosti za Jugoistočnu Europu", kojemu su, osim djelatnika središnje banke, prisustvovali i predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva za europske integracije, Ministarstva gospodarstva i Veleposlanstva Republike Italije.

Iako se europsko ekonomsko i novčano povezivanje, okrunjeno stvaranjem zajedničke valute, odvijalo gotovo pet desetljeća, a Pakt o stabilnosti je tek jednogodišnji politički sporazum, oba procesa imaju istovjetni cilj: stvaranje okvira za međusobne korisne gospodarske veze susjednih država s različitom poviješću, jezicima, religijama i tradicijom, uz poticanje mira i napretka - naglasio je dr. Saccomanni. Ključne riječi Pakta o stabilnosti su obnova (nakon cijelog desetljeća sukoba, pa i teških razaranja u ovoj regiji) i reforme (budući da se tranzicija u moderno i konkurentno tržišno gospodarstvo, pokazuje svuda težom i složenijom nego što je izgledalo poslije pada Berlinskog zida).

Inicijativa Europske unije za stvaranje Pakta stabilnosti izraz je potrebe za zaokruženom strategijom u kojoj će financijska pomoć za obnovu biti praćena širokim mjerama za izgradnju institucija koje će unapređivati demokraciju, pravnu državu i tržišno orjentirani gospodarski i socijalni sustav. No poruka koja uz to slijedi, istaknuo je dr. Saccomanni, mora biti jasna: reformski procesi moraju početi s osiguranjem prava pojedinaca i njihovom zaštitom od otimača, bez obzira skrivaju li se oni iza maski kupaca bez novaca, monopola ili korupcionaša.