Fondove Europske unije usmjeriti u projekte za brži rast

Objavljeno: 20.11.2018.
Fondove Europske unije usmjeriti u projekte za brži rast

Kuna je dugi niz godina stabilna, a upravo stabilnost tečaja povoljno utječe na poslovanje izvoznika, istaknula je zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek na skupu pod naslovom "Ekonomske politike Republike Hrvatske i očekivanja za 2019. godinu" u organizaciji Hrvatskih izvoznika, održanom 20. studenoga u Zagrebu.

Hrvatska je, uz Sloveniju, u pretkriznom razdoblju imala najmanju aprecijaciju realnoga efektivnog tečaja među zemljama Srednje i Istočne Europe, kazala je zamjenica guvernera, naglasivši pritom da je Hrvatska narodna banka prethodnih godina sprječavala preveliko jačanje kune. "Hrvatskoj slijedi ulazak u europski tečajni mehanizam i uvođenje eura u srednjem roku koje će donijeti mnoge koristi ne samo izvoznicima nego i svim drugim poduzetnicima", rekla je Švaljek i podsjetila da je koristi uvođenja eura znatno više od troškova.

Govoreći o gospodarskom rastu napomenula je da je stopa potencijalnog rasta u Hrvatskoj manja od 2%, što je nedovoljno da se dostignu zemlje Srednje i Istočne Europe, a poticanje investicija i ulaganja ključno je za ubrzanje gospodarskog rasta. Velik dio javnih rashoda u našoj zemlji čine neproduktivni javni rashodi, koji ne pridonose gospodarskom rastu, upozorila je Švaljek te istaknula kako bi prioritet trebali dobiti produktivni javni rashodi, odnosno rashodi za obrazovanje, zdravstvo i kapitalna ulaganja. Osim toga, sredstva koja su na raspolaganju u fondovima Europske unije također treba usmjeriti u projekte koji će osigurati više stope rasta u dužem roku.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj deprecijaciji kune za 10% zamjenica guvernera je objasnila da bi ono negativno utjecalo na poslovanje korporativnog sektora koji većinu duga ima u devizama.

Uz zamjenicu guvernera HNB-a Sandru Švaljek, na panel-raspravi govorili su i Zdravko Marić, ministar financija, Marko Primorac, savjetnik Predsjednice RH za gospodarstvo, Branko Grčić, predsjednik saborskog Odbora za turizam, Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, i Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

U uvodnom izlaganju ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da se u srednjoročnom razdoblju očekuje nastavak pozitivnih kretanja gospodarske aktivnosti, a predviđa se realni rast bruto domaćeg proizvoda od 2,9% u 2019. godini. Gospodarski će se rast tijekom cijelog razdoblja od 2018. do 2021. godine zasnivati na doprinosu domaće potražnje, a očekuju se i nastavak rasta zaposlenosti te zadržavanje niske i stabilne inflacije.

Pretraživanje novosti