Financijska pismenost nužna za optimalan odabir vrste štednje

Objavljeno: 2.11.2018.
Financijska pismenost nužna za optimalan odabir vrste štednje

„Građani kroz zakonski osiguranu štednju do 100.000 EUR i stabilan bankarski sustav znaju da im je novac u bankama siguran. Posljednjih godina prisutan je trend restrukturiranja štednje u korist povećanja sredstava na transakcijskim računima, a više od prinosa važnije im je da je novac siguran i uvijek pri ruci, naglasio je viceguverner Roman Šubić na panel raspravi „Kako potaknuti ulaganja građana u budućnosti“ u organizaciji Hrvatske udruge banaka (HUB). Ova je konferencija održana 31. listopada, na Svjetski dan štednje.

Objašnjavajući drugi razlog zbog kojeg hrvatski građani usprkos rekordno niskim kamatnim stopama na štednju i dalje najviše preferiraju novac „čuvati“ u bankama, viceguverner Šubić je naglasio: "Uočava se da su građani s istekom oročenja nastavili sredstva držati na svojim tekućim računima bez jasne namjere kamo bi sredstva dalje investirali. Za druge oblike ulaganja, osim klasične bankovne štednje, potrebna je naime određena razina financijske pismenosti koja je u Hrvatskoj nažalost još uvijek na niskoj razini. S tim u vezi, Hrvatska narodna banka poduzela je već niz aktivnosti kako bi potaknula građane da podignu razinu svoje financijske pismenosti. Ipak, to je dugotrajan proces koji zahtijeva vrijeme i volju cjelokupnog društva da se stanje u Hrvatskoj poboljša.“

Podsjetimo, posljednjim istraživanjem financijske pismenosti, koje se odnosi na kategorije financijskog znanja, financijskog ponašanja i odnosa prema novcu, utvrđeno je da je prosječna razina financijske pismenosti u Hrvatskoj 11,7 od mogućeg 21 boda, što je ispod europskog prosjeka. "Slijedom toga, Hrvatska narodna banka nastavit će u suradnji s drugim znanstvenim i stručnim institucijama raditi na unapređivanju financijskog opismenjavanja građana kako bi se ulaganja građana u budućnosti doista mogla optimalno alocirati", zaključio je viceguverner Šubić.

Ostali sudionici konferencije bili su Hrvoje Stojić, predsjednik Kluba ekonomista HUB-a, Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskih fondova, Maja Vehovec, znanstvena savjetnica iz Ekonomskog instituta, Tomislav Ridzak, član Upravnog vijeća Hanfe i Dajana Barbić, docentica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

Pretraživanje novosti