ESB pojačao aktivnosti povezane s digitalnim eurom

Objavljeno: 5.10.2020.
  • Objavljeno je izvješće o digitalnom euru radne skupine Eurosustava na visokoj razini.
  • Eurosustav treba biti spreman za moguće donošenje odluke o uvođenju digitalnog eura.
  • Slijedi javno savjetovanje i eksperimentalna faza.

Europska središnja banka (ESB) danas je objavila opsežno izvješće o mogućem izdavanju digitalnog eura, koje je izradila radna skupina Eurosustava na visokoj razini za digitalnu valutu središnje banke (engl. central bank digital currency, CBDC) i koje je odobrilo Upravno vijeće.

Digitalni euro bio bi elektronički novac središnje banke. Kao i novčanice, bio bi dostupan svim građanima i poduzećima te im omogućio brzo, jednostavno i sigurno svakodnevno plaćanje. Digitalni euro bio bi dopuna gotovini, a ne zamjena za nju. U svakom slučaju, Eurosustav će i dalje izdavati gotovinu.

»Euro pripada Europljanima i naša je zadaća skrbiti o njemu«, rekla je predsjednica ESB-a Christine Lagarde. »Europljani se sve više okreću digitalnim načinima trošenja, štednje i ulaganja. Naša je uloga održati povjerenje u novac, što znači da se moramo pobrinuti za to da je euro primjeren digitalnom dobu. Trebamo biti spremni izdati digitalni euro ako se pojavi potreba za njim.«

Radna skupina Eurosustava, koja okuplja stručnjake iz ESB-a i 19 nacionalnih središnjih banaka europodručja, utvrdila je moguće scenarije u kojima bi bilo potrebno izdati digitalni euro. Ti su scenariji, među ostalim, povećana potražnja za elektroničkim plaćanjima u europodručju zbog koje bi bilo potrebno uvesti europsko digitalno, nerizično sredstvo plaćanja, znatno smanjena upotreba gotovine kao sredstva plaćanja u europodručju, uvođenje globalnog privatnog sredstva plaćanja koje bi moglo otvoriti regulatorna pitanja i stvoriti rizike za financijsku stabilnost i zaštitu potrošača te široka primjena digitalnih valuta koje su izdale strane središnje banke.

»Tehnologija i inovacije mijenjaju način na koji trošimo, radimo i povezujemo se«, rekao je član Izvršnog odbora ESB-a i predsjednik radne skupine Fabio Panetta. »Uvođenjem digitalnog eura dao bi se dodatan poticaj inovativnosti koju Europa stalno promiče. Pridonijelo bi se i financijskoj suverenosti Europe i ojačala bi se međunarodna uloga eura.«

Digitalni euro očuvao bi javno dobro koje euro pruža građanima, a to je slobodan pristup jednostavnom, općeprihvaćenom, nerizičnom i pouzdanom sredstvu plaćanja. On sa sobom donosi i izazove, no Eurosustav ih može svladati primjenom odgovarajućih strategija u njegovu oblikovanju.

Upravno vijeće još nije donijelo odluku o uvođenju digitalnog eura.

Eurosustav će se povezati sa širokim krugom građana, predstavnika akademske zajednice, financijskog sektora i tijela javne vlasti kako bi procijenio njihove potrebe te prednosti i poteškoće koje očekuju u vezi s izdavanjem digitalnog eura. Javno savjetovanje počet će 12. listopada.

Usporedno s javnim savjetovanjem započet će eksperimentalna faza, kojom se neće dovesti u pitanje konačna odluka.


Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Alexandrine Bouilhet, tel. +49 172 174 93 66.

Napomene:

Europska središnja banka
Glavna uprava Odnosi s javnošću
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt na Majni, Njemačka
telefon: +49 69 1344 7455, e-adresa: media@ecb.europa.eu
mrežne stranice: www.ecb.europa.eu

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.