Ekonomisti HNB-a predstavili radove na 5. Međunarodnoj statističkoj konferenciji

Objavljeno: 26.4.2024.

Ivana Čičak i Frane Banić iz Direkcije za ekonomske analize prezentirali su jučer radne verzije znanstvenih radova na 5. Međunarodnoj statističkoj konferenciji  "Data analytics: Future career on demand" u Opatiji u organizaciji Hrvatskog statističkog društva.

U radu "Employment structure analysis and estimation of working from home potential in Croatia by counties" Ivana Čičak analizira dinamiku rada od kuće po hrvatskim županijama uslijed pandemije koronavirusa. Postojeći obrasci rada znatno su se promijenili usred pandemije koronavirusa kada su mnogi radnici odjednom svoje urede zamijenili domovima, pri čemu se prema preliminarnim rezultatima u Hrvatskoj broj ljudi koji rade od kuće gotovo udvostručio u 2020. u odnosu na 2019. godinu, ali je još uvijek ispod procijenjenog potencijala od 33%.

Frane Banić je u radu "The assessment of fiscal reaction function to inflationary shock in Croatia", napisanog u koautorstvu s izv.prof.dr.sc. Irenom Palić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, procijenio funkciju fiskalne reakcije dezagregiranim pristupom promatrajući utjecaj promjene razine cijena na prihodnu i rashodnu stranu proračuna, kao i diskrecijsku reakciju fiskalne politike mjerenu ciklički prilagođenim primarnim saldom u razdoblju povišene inflacije u Hrvatskoj.