Dijalog s kreditnim institucijama ključan je

Objavljeno: 30.11.2020.
Dijalog s kreditnim institucijama ključan je

Koji su potencijali za razvoj inovacija, novih tehnologija i novih modela suradnje u regulaciji financijskog tržišta, pitanja su kojim se bavila virtualna RegTech konvencija u organizaciji tvrtke BearingPoint, na kojoj je sudjelovala i viceguvernerka Hrvatske narodne banke Martina Drvar.

Sudjelujući na panel-raspravi s temom RegOps – an agile approach for financial markets supervision and financial stability viceguvernerka Drvar pojasnila je da je Hrvatska narodna banka u sklopu priprema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju zajedno s kreditnim institucijama i kolegama iz monetarne statistike razvila napredan sustav za skladištenje i prikupljanje granuliranih supervizorskih podataka kao baza podataka.

Naime, već 2010. godine HNB je uspostavio funkcionalan i jedinstven sustav prikupljanja bonitetnih i statističkih podataka, nakon razvoja koji je trajao tri godine, a koji je uključivao dizajniranje, izradu prototipa i testiranje novih procesa izvješćivanja. Sustav koji je HNB uspostavio omogućio je dostavu kvalitetnijih podataka, smanjio mogućnosti manipulacije podacima, povećao mogućnost prognoziranja financijskih kretanja u bankovnom sustavu i, što je najvažnije, omogućio sprečavanje prevelikih kreditnih izloženosti u sustavu te konkretno spriječio neadekvatno povezano kreditiranje, objasnila je Drvar i naglasila da je dijalog s financijskom industrijom ključan u ovom procesu.

Uz viceguvernerku na panelu je sudjelovala i Juliana Müller iz Deutsche Börse Group, a moderator je bio Maciej Piechocki iz tvrtke BearingPoint RegTech.