Depoziti stanovništva u studenome porasli za 10 milijardi kuna u odnosu na isti mjesec prošle godine

Objavljeno: 31.12.2020.

Ukupni krediti u studenome su u odnosu na isti mjesec prošle godine narasli, na osnovi transakcija, za 2,7 posto te su iznosili 229 milijardi kuna, navodi se u novom Komentaru monetarnih kretanja HNB-a za studeni.

S obzirom na pad gotovinskih nenamjenskih kredita i činjenicu da je subvencioniranje stambenih kredita u studenome prošle godine imalo veći učinak na kreditnu aktivnost (ove se godine glavnina utjecaja očekuje u idućim mjesecima), godišnji se rast kredita stanovništvu usporio s 3,1 posto u listopadu na 2,4 u studenome. Krediti stanovništvu tako su dosegnuli 136,2 milijarde kuna, dok su krediti poduzećima ostali gotovo nepromijenjeni u studenome i iznosili su 84,2 milijarde kuna. Međutim, njihov se rast usporio na godišnjoj razini s 4,7 posto na 3,2 posto zbog učinka baznog razdoblja, odnosno velikog rasta zaduživanja poduzeća u studenome prošle godine.

Krediti stanovništvu u studenome su se u odnosu na listopad ove godine povećali za 0,4 milijarde kuna, pri čemu su stambeni krediti porasli za 0,7 milijardi kuna pod utjecajem novoga kruga subvencioniranja, a za gotovinske nenamjenske kredite zabilježen je pad od 0,2 milijarde kuna.

Ukupni su depoziti krajem studenoga iznosili 326 milijardi kuna i porasli su u odnosu na isti mjesec prošle godine za 7,8 posto, odnosno za 23,6 milijardi kuna. Pritom su depoziti stanovništva porasli za 4,8 posto, tj. 10 milijardi kuna i iznose 222 milijarde kuna. Depoziti poduzeća došli su na razinu od 84,2 milijarde kuna i porasli su za 15,8 posto, odnosno za 11,4 milijarde kuna (na osnovi transakcija iz kojih su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti).