Dani otvorenih vrata HNB-a: razgledajte Okruglu dvoranu i naučite prepoznati krivotvorene novčanice

Objavljeno: 7.5.2019.
Dani otvorenih vrata HNB-a: razgledajte Okruglu dvoranu i naučite prepoznati krivotvorene novčanice

Hrvatska narodna banka od 20. do 23. svibnja ove godine zainteresiranim građanima otvara vrata Okrugle dvorane u glavnoj zgradi HNB-a na Trgu hrvatskih velikana u Zagrebu i organizira edukaciju o zaštitnim obilježjima novčanica.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata posjetiteljima je omogućen obilazak glavne burzovne dvorane nekadašnje Zagrebačke burze za robu i vrednote pod stručnim vodstvom. Nakon razgledavanja zainteresirani će građani od naših stručnjaka moći naučiti prepoznavati krivotvorene novčanice.

Palača Burze otvorena je 1927. godine, a građena je prema projektu poznatoga hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića i vrijedan je spomenik hrvatske arhitektonske baštine. Okrugla dvorana, koja pokazuje svu ljepotu unutrašnjosti zgrade, natkrivena je armiranobetonskom kupolom promjera 21 metar. Pod dvorane prekriven je mozaikom, a središnji dio staklenim prizmama koje omogućuju osvjetljavanje manje dvorane u prizemlju.

Osim razgleda Okrugle dvorane HNB-a, posjetitelji će moći sudjelovati na edukaciji, gdje će imati priliku naučiti kako provjeriti jesu li novčanice kune original ili krivotvorine. Hrvatska narodna banka punu pozornost posvećuje zaštiti od krivotvorenja gotovog novca te se pri dizajniranju novčanica i kovanog novca kuna i lipa posebna pozornost poklanja novim zaštitnim elementima, koji su jednostavni za provjeru, a pritom složeni za imitaciju.

Obilasci: 20., 21., 22. i 23. svibnja 2019. u 13, 16 i 17 sati

Trajanje obilaska: 30 minuta

Trajanje edukacije o zaštitnim obilježjima novčanica: 15 minuta

Prijavite se najkasnije dva radna dana prije predviđenog obilaska Okrugle dvorane, odnosno do popunjenosti grupa na adresu otvorena.vrata@hnb.hr ili preko profila Hrvatske narodne banke na Facebooku. Molimo da uz prijavu navedete termin za koji se prijavljujete, puno ime i prezime te broj važeće osobne iskaznice.

Napominjemo da ulasku posjetitelja u zgradu Hrvatske narodne banke, s obzirom na njezinu funkciju, prethode odgovarajuće sigurnosne procedure. Molimo vas za razumijevanje i strpljenje te da u zgradu ne unosite velike torbe i naprtnjače, kako bi se spomenute procedure odvijale što jednostavnije i brže.

Pretraživanje novosti