Certifikate dobilo 14 programa za mjenjače

Objavljeno: 1.6.2004.

Budući da prema novom Zakonu o deviznom poslovanju sve ovlaštene mjenjačnice u svom poslovanju moraju koristiti zaštićene računalne programe, Hrvatska narodna banka javnim je pozivom prikupila 27 ponuda za izradu takvih rješenja, te donijela odluku o izdavanju prvih 14 certifikata ponuđačima, za čije programe su središnja banka i Porezna uprava Ministarstva financija ocijenili da udovoljavaju potrebama.
Certifikate su dobile sljedeće tvrtke: Istra Informatički inžinjering d.o.o. iz Pule, Micro World d.o.o. za savjetovanje i pribavljanje informatičke opreme iz Sesveta, Milenij d.o.o. za informatičku djelatnost iz Čakovca, I.P.T. d.o.o. informatički proizvodi i tehnologija iz Zagreba, Tetrada d.o.o. za informatički inženjering, ekonomsko organizacijske usluge i trgovinu iz Zadra, Casarum d.o.o. za promet nekretnina, građevinarstvo i usluge iz Umaga, Konto d.o.o. za projektiranje informacijskih sustava, usluga knjigovodstva, uvoz i izvoz iz Požege, Računalne i srodne aktivnosti BASIS (vl. Mladen Domić) iz Zagreba, Limex d.o.o. iz Čakovca, Kron d.o.o. za proizvodnju i usluge iz Zagreba, Kor d.o.o. za informatički inžinjering iz Zagreba, Informatički obrt PC Shift (vl. Branko Adamović) iz Rijeke, "Sing" obrt za informatički inžinjering (vl. Stanko Vunić) iz Rijeke i ECSAT informatički inžinjering, trgovina i export-import d.o.o. iz Splita. Preostalih 13 ponuda još je u fazi testiranja.
U Hrvatskoj ima oko 1300 ovlaštenih mjenjača s približno 2500 mjenjačkih mjesta, koji su dužni primijeniti ovakve programe od 3. siječnja sljedeće godine.
Spisak i točne adrese ponuđača programa koji su dobili certifikate dostupan je već od danas svim zainteresiranima i na web stranici Hrvatske narodne banke www.hnb.hr.