Bugarska i Hrvatska pridružuju se jedinstvenom sanacijskom mehanizmu

Objavljeno: 13.7.2020.

Objavljeno na stranicama Jedinstvenog sanacijskog odbora 13. srpnja 2020.

Bugarska i Hrvatska pridružit će se jedinstvenom sanacijskom mehanizmu slijedom odluka Europske središnje banke (ESB) o uspostavi bliske suradnje s Bugarskom nacionalnom bankom (Българска народна банка) i Hrvatskom narodnom bankom.

ESB će od 1. listopada 2020. provoditi neposrednu superviziju najvećih banaka koje se smatraju značajnim institucijama u te dvije zemlje, a Jedinstveni sanacijski odbor (engl. Single Resolution Board – SRB) postat će sanacijsko tijelo za te i ostale prekogranične grupe. Jedinstveni sanacijski odbor nadzirat će i izradu sanacijskih planova za manje banke koje se smatraju manje značajnim institucijama.

"Sretni smo što možemo izraziti dobrodošlicu dvjema novim članicama jedinstvenog sanacijskog mehanizma. Blisko smo surađivali s bugarskim i hrvatskim tijelima tijekom priprema za ovaj ključni korak ka pristupanju bankovnoj uniji," rekla je Elke König, predsjednica Jedinstvenog sanacijskog odbora.

Jedinstveni sanacijski odbor i nacionalna sanacijska tijela u državama koje su dio bankovne unije čine jedinstveni sanacijski mehanizam kojim se, planiranjem i upravljanjem sanacijom posrnulih banaka, štite financijska stabilnost i porezni obveznici. Jedinstveni sanacijski odbor i nacionalna sanacijska tijela u Bugarskoj i Hrvatskoj dobro su pripremljeni za nesmetan prijelaz na novi sanacijski režim.

Banke i neke investicijske tvrtke u te dvije zemlje doprinijeti će i jedinstvenom fondu za sanaciju kojim se podupiru sanacije banaka.

Bugarska nacionalna banka i Hrvatska narodna banka u svojstvu nacionalnih sanacijskih tijela dviju država članica bankovne unije imat će svoje predstavnike na plenarnim i proširenim izvršnim sjednicama Jedinstvenog sanacijskog odbora s istim pravima i obvezama kao i drugi članovi, uključujući i prava glasa.

Priopćenje Bugarske nacionalne banke

Priopćenje Hrvatske narodne banke

O Jedinstvenom sanacijskom odboru

Jedinstveni sanacijski odbor središnje je sanacijsko tijelo unutar bankovne unije koju trenutačno čini 19 država članica europodručja. Zajedno s nacionalnim sanacijskim tijelima čini jedinstveni sanacijski mehanizam. Jedinstveni sanacijski odbor blisko surađuje s Europskom komisijom, ESB-om, Europskim nadzornim tijelom za bankarstvo i nacionalnim nadležnim tijelima. Njegova je misija osigurati pravilnu sanaciju posrnulih banaka uz zaštitu poreznih obveznika od sanacije banaka državnim novcem i promicanje financijske stabilnosti.

Pretraživanje novosti