A pobjednik debate je ...

Objavljeno: 14.3.2016.

U Hrvatskoj narodnoj banci u srijedu 16. ožujka, u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom, a u sklopu obilježavanja Svjetskoga i Europskog tjedna novca, održana je javna debata s temom Studentski krediti – da ili ne. U raspravi, uz debatantske ekipe, iznimno živahno sudjelovala je publika koju je činilo gotovo 170 učenika iz brojnih zagrebačkih gimnazija – Druge, Sedme, Klasične, Pete, Petnaeste, Šesnaeste, Desete, kao i Trgovačke škole. Moderator debate bio je Bojan Marjanović, predsjednik Hrvatskoga debatnog društva, članovi afirmacijskog tima bili su Marija Jarnjak i Sonja Božić iz Druge i Matko Dujmović iz Klasične gimnazije, dok su njihovi protivnici, u negacijskom timu, bili Luka Baković iz Desete, Maja Roglić iz Pete te Martin Rosenzweig iz Petnaeste gimnazije.

Debatu je otvorio afirmacijski tim koji je kao svoje argumente naveo mogućnost pokrivanja troškova obrazovanja i/ili studentskog života, kamatne stope od 5 do 6%, mogućnost da otplata kredita krene od trenutka stalnog zaposlenja, dodatno povećanje kredita do 20% tijekom studiranja, fleksibilnost i pristupačnost kredita, omogućavanje pristupa visokom školstvu studentima iz manjih sredina i niže platežne moći te preuzimanje odgovornosti za financije. Negacijski tim argumente je temeljio na činjenicama da zbog takve vrste kreditnog opterećenja studenti gube slobodu, da su državni fakulteti dobri i većinom besplatni i da stoga ne vide razloge odlaska na privatne fakultete, da postoje stipendije i drugi oblici pomaganja studentima te da mladi nemaju dovoljnu razinu financijske edukacije za preuzimanje kreditnih obveza. Učenici iz publike komentirali su u velikom broju, i vrlo angažirano, zastupajući naizmjence stavove afirmacije i negacije, no pobjedu u ovoj debati odnijela je negacijska ekipa. Najvažniji zaključak diskusije – odnosno točka minimalnoga konsenzusa svih prisutnih – bio je da se u hrvatski obrazovni sustav treba uvesti osnovno financijsko obrazovanje.

Debata o studentskim kreditima bila je središnji događaj u sklopu Svjetskoga i Europskog tjedna novca u HNB-u, kao i aktivnosti jačanja financijske pismenosti mladih koje središnja banka poduzima tijekom cijele godine.

S ciljem aktivnog uključivanja srednjoškolaca u financijsku edukaciju, debati je prethodilo predavanje koje su održali Ana Pisačić i Josip Pintarić iz Ureda za praćenje zaštite potrošača.  Istaknuta je važnost donošenja informirane odluke o korištenju bankovnih usluga uz održiv pristup osobnim financijama, a izneseni su i rezultati istraživanja financijske pismenosti koje su HNB i Hanfa proveli tijekom 2015. godine. Rezultati tog istraživanja pokazali su da mlade osobe imaju najnižu razinu financijske pismenosti, što upućuje na nužnost njihove financijske edukacije. Stoga su učenici bili detaljnije upoznati s osnovnim elementima financijskog poslovanja: transakcijskim računima te depozitnim, kreditnim i elektroničkim poslovanjem. Također, predstavljen im je i pravni okvir djelovanja središnje banke na području zaštite potrošača te propis koji obvezuje kreditne institucije na informiranje potrošača s pomoću definiranih obrazaca prije samog ugovaranja pojedine bankovne usluge.

Svjetski i Europski tjedan novca u Hrvatskoj narodnoj banci obilježava se ove godine od 14. do 18. ožujka nizom edukativnih predavanja iz područja zaštite potrošača za više od 600 učenika srednjih škola iz Republike Hrvatske.