480 milijuna kuna za državni proračun

Objavljeno: 14.3.2012.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmatrao najnovije novčane i gospodarske pokazatelje, kao i stanje u bankovnom sustavu na temelju nerevidiranih izvješća banaka o njihovom prošlogodišnjem poslovanju i raspoloživih podataka za prve ovogodišnje mjesece.

Uz to, Savjet HNB-a prihvatio je izvješće o prošlogodišnjem upravljanju međunarodnim pričuvama , koje su krajem prosinca dosegle ukupan iznos od 11,2 milijarde eura, što je za 534,7 milijuna eura ili oko 5 posto više nego na isteku prethodne godine. Neto međunarodne pričuve (u koje nije uključena obvezna devizna pričuva, specijalna prava vučenja kod MMF-a, kao ni devizna sredstva Ministarstva financija) porasle su u prošloj godini za 732,5 milijuna eura, odnosno za 7,9 posto, tako da su na isteku 2011. iznosile nešto više od 10 milijardi eura.

Na ovoj sjednici prihvaćeno je i izvješće o ukupnom financijskom poslovanju središnje banke u prošloj godini. Višak prihoda nad rashodima iznosio je 2,6 milijardi kuna. No, kad se iz toga isključe tečajne razlike, dobit iznosi 613 milijuna kuna. Sukladno zakonskoj regulativi, od tog iznosa 480 milijuna kuna bit će doznačeno državnom proračunu, a ostatak ulazi u opću pričuvu HNB-a.

C.I.M. Banque sa sjedištem u Ženevi odobreno je povećanje vlasničkog udjela na više od 30 posto temeljnog kapitala Primorske banke d.d. Rijeka.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornog odbora Partner banke d.d., Zagreb, da funkciju predsjednika uprave te banke povjeri Ivanu Ćurkoviću, a suglasan je i s odlukom nadzornog odbora Tesla štedne banke d.d., Zagreb, da predsjednik uprave i nadalje bude Zvonko Agičić a članica uprave Dubravka Filipčić.