10. susret guvernera i bankara regije

Objavljeno: 6.5.2022.
10. susret guvernera i bankara regije
Boris Vujčić, Radoje Žugić, Boštjan Vasle, Anita Angelovska Bežoska, Senad Softić, Velimir Šonje

"U ovoj fazi pristupanja europodručju, tijekom koje smo u tečajnom mehanizmu, monetarna politika je nešto više ograničena u mogućnosti autonomnog djelovanja nego što je to inače slučaj, iako i u normalnim okolnostima vezanja tečaja uz euro, mala otvorena ekonomija, poput Hrvatske, de facto uvozi i znatan dio monetarne politike ECBa", rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke na  jubilarnom 10. susretu guvernera regije u organizaciji poslovnog tjednika Lider, održanom 6. svibnja u Rovinju. Guverneri središnjih banaka regije te predstavnici banaka i financijskog sektora raspravljali su o ekonomskim izgledima i izazovima koje donosi trenutna gospodarska, financijska i monetarna situacija zemalja u regiji u svjetlu sukoba Ukrajine i Rusije. Uvodno izlaganje posvećeno ekonomskoj i monetarnoj uniji održao je Klaus Regling, direktor Europskoga stabilizacijskog mehanizma.

Na prvom panelu su o iskustvima svojih zemalja uz guvernera Vujčića raspravljali Anita Angelovska Bežoska, guvernerka Narodne banke Sjeverne Makedonije, Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, i Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore.

Guverner HNB-a je tom prilikom ustvrdio i kako, kada je domaća monetarna politika u pitanju, moramo voditi računa i o tome da ćemo s početkom iduće godine ući u eurozonu i da potezi koje sada povlačimo moraju biti kalibrirani tako da ne budu u raskoraku s prevladavajućom monetarnom politikom Europske središnje banke.


Boris Vujčić

Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini pojačava poremećaje u dobavnim lancima sirovina, intermedijarnih i gotovih proizvoda, što uz rastuće i izrazito kolebljive cijene, poglavito energenata, predstavlja veliko opterećenje za gospodarstvo, a posebno za sektor nefinancijskih poduzeća. Zbog toga je i HNB korigirao procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini na niže, istaknuo je Vujčić, dodajući kako je situacija i dalje vrlo neizvjesna.

Govoreći o prodaji Sberbanke d.d. HPB-u guverner je rekao kako je iznimno zadovoljan brzim pronalaskom rješenja, pogotovo činjenicom da su kolege i kolegice iz članica bankovne unije prepoznale kvalitetu određenih argumenata koje je ponudio HNB.