Zamjenica glavne direktorice MMF-a u HNB-u

Objavljeno: 21.1.2013.

U okviru regionalnog posjeta zemljama članicama Međunarodnog monetarnog fonda danas u Zagrebu boravi dr. Nemat Shafik, zamjenica glavne direktorice te međunarodne financijske institucije.

Radi što potpunijeg uvida u aktualne prilike u gospodarstvu i financijskom sustavu naše zemlje, uvažena gošća i suradnici koji je prate uključili su u zgusnut program jednodnevnog radnog boravka razgovore u Vladi RH, Hrvatskoj narodnoj banci, te s predstavnicima nekoliko najvećih banaka, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikata.

Tijekom susreta s guvernerom dr. Borisom Vujčićem i drugim članovima rukovodstva HNB-a Nemat Shafik zanimala se za stanje u bankovnom sustavu, kreditnu i kamatnu politiku banaka, naplativost njihovih potraživanja i odnose s inozemnim matičnim bankama, te za očekivanja središnje banke u pogledu daljnjih kretanja u tim segmentima, kao i o makroekonomskim izgledima za 2013. godinu.

Zamjenicu izvršne direktorice MMF-a zanimalo je, također, kako napreduju pripreme za uključivanje naše zemlje u Europsku uniju, a napose kakvi se učinci na hrvatski bankovni sustav mogu očekivati od nove europske bankovne regulative i objedinjavanja bankovnog nadzora u okviru Europske središnje banke.